SYYTÄ EI TIEDETÄ
Kun ihminen vanhenee, niveletkin uhkaavat kulua. Nivelrikko eli artroosi on yleinen kansantauti, ja yli 40 000 suomalaista jää sen takia ennenaikaisesti eläkkeelle.
Bulevardin klinikan johtava lääkäri dosentti Jan Lassus kertoo, että eliniän piteneminen on lisännyt nivelrikkoja.
"Kun keski-ikä on noussut nopeasti, ihmisruumiin evoluutio ei ole pysynyt perässä", Lassus luonnehtii.
Polven nivelrikkoa esiintyy 20–40 prosentilla yli 75-vuotiaista. Iän mukana yleistyvää sairautta ei alle nelikymppisillä juuri tavata.
Lonkan nivelrikkoa on 10–25 prosentilla yli 55-vuotiaista. Nilkan nivelrikko on huomattavasti harvinaisempi ja liittyy lähes aina aikaisempaan sairauteen tai vammaan.
"Kansantajuisesti sanoen nivelrikko tarkoittaa sitä, että kahden luun välissä olevan nivelen rusto vahingoittuu", Lassus kertoo.
Luu tulee toiselta puolelta paljaaksi ja alkaa repiä toisen puolen rustoa. Lopulta luut osuvat toisiinsa.
Tila on äärimmäisen kivulias. Tässä vaiheessa elimistö jäykistää nivelen.
Nivelrikon syntymekanismi on tuntematon. Perinnöllisillä tekijöillä lienee siihen suurin vaikutus. Myös nivelen vammat, sairaudet ja kehityshäiriöt voivat vaikuttaa sen syntyyn.
Tunnettuja polven nivelrikon riskitekijöitä ovat liikapainoisuus, raskas ruumiillinen työ ja nivelen toistuva kova kuormitus. Niiden yhteys lonkan nivelrikkoon ei kuitenkaan ole yhtä selvä.
Tapaturmat voivat edistää minkä tahansa nivelen nivelrikkoa.
EHKÄISY JA LÄÄKKEET
Nivelrikkoon ei ole parantavaa eikä taudin etenemistä estävää hoitoa. Lääkehoidolla ja fysioterapialla on kuitenkin mahdollista lievittää oireita ja pitää toimintakykyä yllä.
Ylipainon välttäminen ja niveliä kuormittamaton liikunta säästävät niveliä. Harjoittelu kannattaa Lassuksen mukaan aloittaa hyvissä ajoin.
"Yhden kilon lihominen tuo joka askeleella polveen neljän kilon lisäkuorman", hän selittää. "Elämällä terveellisesti ja pysymällä hoikkana nivelrikkoa voi ehkäistä."
Nivelvaivojen selvittely kuuluu perusterveydenhuoltoon, esimerkiksi työterveys- tai terveyskeskuslääkärille.
"Yleislääkärit osaavat aloittaa hoidon. Nämä ovat niin yleisiä sairauksia."
Alkuvaiheen hoitona käytetään kipulääkettä ja fysioterapiaa. Pyrkimys on lievittää kipua ensisijaisesti parasetamolilla, sillä tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiseen käyttöön liittyy vakavia haittavaikutuksia.
KIRURGINEN HOITO
Kun lääkehoito ja fysioterapia eivät enää pidä kipua poissa ja toimintakykyä tallella, on pohdittava erilaisia kirurgisia hoitoja keinotekoisista pinnoitteista tekonivelleikkaukseen.
"Julkisella puolella hoitoon pääsee ihan hyvin, joskin jonon kautta. Polven tekonivelleikkaus maksaa yksityissairaalassa 10 000–15 000 euroa, josta Kela korvaa 300 euroa", Lassus kertoo.
Leikkaus ei Lassuksen mukaan kuitenkaan vaikeudu siitä, että nivelrikko pahenee. Proteesi ja tekonivel pitäisikin asentaa mahdollisimman myöhäisellä iällä.
"Hyvä proteesi kestää elimistössä 15 vuotta. Vaihtaminen on ongelmallisempaa kuin ensimmäinen laitto."
Tekonivelkirurgia kohentaa tutkimusten mukaan elämänlaatua usein huomattavasti.
Etenkin nuoria nivelrikkopotilaita hoidetaan antamalla erilaisia nivelten kitkaa vähentäviä pistoksia sekä tähystyksellä, jossa puuttuvaa rustokudosta yritetään saada kasvamaan uudelleen.
PYÖRÄILY, UINTI, HIIHTO
Tekonivelleikkausten jälkeiset fysio-terapiajaksot on Jan Lassuksen mukaan todettu vaikuttavaksi hoidoksi. Fysioterapeutti Petri Rissanen Bulevardin klinikalta sanoo, että samantyyppinen harjoittelu sopii usein sekä nivelten kulumista ennalta ehkäiseväksi että kuntouttavaksi liikunnaksi.
Vahvat lihakset vähentävät nivelten kuormitusta. Myös tasapainoharjoitukset ovat tärkeitä, sillä kaatuminen lisää nivelvammojen riksiä.
Petri Rissanen suosittaa harjoitteluksi muun muassa pyöräilyä, maastohiihtoa ja vesiliikuntaa. Pari kolme kertaa viikossa on hänen mukaansa sopiva määrä kunnon parantamiseen.
ARI LAHDENMÄKI TEKSTI
Oma Aika 2/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.