Artikkeli

Robert Seger/Moment

mat­kat

Ahvenanmaata ristiin rastiin

Pyöräretki punaisten tupien saarella on monipuolinen elämys. Päivät poljetaan leppoisasti, illat nautiskellaan paikallisista herkuista ja yöt nukutaan idyllisissä kylissä.

Kobba Klintar on kautta aikojen ollut tärkeä maamerkki merimiehille ja purjehtijoille. Näkymä luotsiasemasta merkitsi paluuta kotiin.

Kobba Klintar on kautta aikojen ollut tärkeä maamerkki merimiehille ja purjehtijoille. Näkymä luotsiasemasta merkitsi paluuta kotiin.

Robert Seger/Moment

Kob­ba Klin­ta­rin luot­si­a­se­ma on paik­ka, jon­ka me­ri­mie­het vii­mei­se­nä hy­väs­te­li­vät jät­tä­es­sään ko­ti­saa­ren­sa ja jota he en­sim­mäi­se­nä ter­veh­ti­vät pit­kil­tä mat­koil­ta pa­la­tes­saan. Moni mat­kus­ta­ja­lai­van vie­ras on huo­man­nut Maa­ri­an­ha­mi­nan edus­tal­la ihas­tut­ta­van, val­ke­an tai­te­kat­toi­sen ta­lon, joka sei­soo ryh­dik­kää­nä pie­nen saa­ren rin­teel­lä.

Ihas­te­lua ei kan­na­ta jät­tää kau­ko­e­täi­syy­del­le, sil­lä Kob­ba Klin­ta­ril­le pää­see ve­nee­tön­kin kip­pa­ri Bo-Erik West­ber­gin kyy­dis­sä. Hän ker­too luot­si­a­se­man his­to­ri­as­ta ly­hy­en ve­ne­mat­kan ai­ka­na. Ase­ma oli elin­tär­keä ka­pe­as­sa sal­mes­sa, jos­sa lai­vat ajoi­vat hel­pos­ti ka­ril­le. Su­mus­sa sen jät­ti­mäi­nen su­mu­si­ree­ni vies­ti lai­voil­le ka­pei­kon vaa­rois­ta.

Mat­kan puo­li­vä­lis­sä, Kor­sön saa­ren vie­res­sä, Wes­ter­berg py­säyt­tää ve­neen ja ke­hot­taa kat­so­maan kai­ku­luo­tai­meen. Sii­nä nä­kyy Plus-lai­van hyl­ky. Lai­van mie­his­tös­tä huk­kui suu­rin osa juu­ri en­nen ko­ti­sa­ta­maan pa­luu­ta Lu­ci­an päi­vä­nä vuon­na 1933. Vain nel­jä pe­las­tui hyi­ses­tä ve­des­tä sa­dan met­rin pääs­sä si­jait­se­val­le saa­rel­le.

Kob­ba Klin­tar on pai­kal­lis­ten ra­kas­ta­ma pik­nik­paik­ka, mut­ta hei­nä­kuus­sa siel­lä pär­jää il­man eväs­ko­ri­a­kin. Täl­löin saa­rel­la avau­tuu luot­si­a­se­man ys­tä­vien yl­lä­pi­tä­mä kah­vi­la. Tar­jol­la on suus­sa su­la­via lo­hi­lei­piä, it­se lei­vot­tua pul­laa ja ra­pa­pe­ri­pii­rak­kaa. Sekä tie­tys­ti Ah­ve­nan­maan pan­nu­kak­kua sekä pai­kal­li­sen Ama­li­an-li­mo­na­di­teh­taan ra­par­pe­ri-sel­jan­kuk­ka­lim­saa.

Ahvenanmaan kuuluisin leivonnainen on ehdottomasti pannukakku.

Ahvenanmaan kuuluisin leivonnainen on ehdottomasti pannukakku.

Robert Seger/Moment

Se oi­kea pan­nu­kak­ku

Pan­nu­ka­kun oi­ke­aop­pi­ses­ta val­mis­tus­ta­vas­ta käy­dään leik­ki­mie­lis­tä vään­töä. Osa van­noo man­na­puu­ron, osa rii­si­puu­ron ni­meen. Jot­kut rat­kai­se­vat on­gel­man lait­ta­mal­la tai­ki­naan kum­paa­kin se­kai­sin.

Kob­ba Klin­ta­rin kar­de­mum­mai­nen pan­nu­kak­ku on teh­ty man­na­puu­roon. Se on me­he­vä ja vie­lä läm­pöi­nen. Pan­nu­kak­ku nau­ti­taan luu­mu­hil­lon ja ker­ma­vaah­don kera.

Täl­lä vii­kol­la her­kut on loih­ti­nut Pa­rai­sil­ta ko­toi­sin ole­va pa­ris­kun­ta, Lena Lång­bac­ka ja kok­ki Paul Reu­ter. Reu­ter ke­huu ke­sä­keit­ti­ön idyl­li­syyt­tä. Täl­lai­sis­sa mai­se­mis­sa jopa tis­kaa­mi­nen mais­tuu.

Valokuvaaja Olle Stömberg on kerännyt elämäntyökseen ison määrän harvinaisia kameroita. Ne ovat esillä Ahvenanmaan valokuvausmuseossa.

Valokuvaaja Olle Stömberg on kerännyt elämäntyökseen ison määrän harvinaisia kameroita. Ne ovat esillä Ahvenanmaan valokuvausmuseossa.

Robert Seger/Moment

God­byn ka­me­ra­tai­vas

Maa­ri­an­ha­mi­nas­ta reit­ti­ni kul­kee koh­ti God­byn ky­lää. Siel­lä tu­tus­tun Ålands Fo­torg­ra­fis­ka Mu­seu­miin ja kuu­len ta­ri­noi­ta pai­kal­li­ses­ta bus­si­kus­kis­ta Ra­fa­el Wir­ta­ses­ta. Hän tun­si mut­kai­set tiet kuin omat tas­kun­sa – oli­han hän aja­nut nii­tä ris­tiin ras­tiin ai­na 1920-lu­vul­ta saak­ka. Sil­ti hän huo­ma­si, jos jo­tain uut­ta oli il­mes­ty­nyt mat­kan var­rel­le. Ja jos nä­ky­mäs­tä riit­ti ku­vak­si saak­ka, py­säyt­ti Wir­ta­nen lin­ja-au­ton­sa, ava­si oven ja nap­pa­si ka­me­ran kau­laan­sa. Mat­kus­ta­jien ei aut­ta­nut kuin odo­tel­la.

– Jos­kus bus­si saa­pui pa­ri­kym­men­tä mi­nuut­tia myö­häs­sä Maa­ri­an­ha­mi­naan, nau­raa mu­se­o­ta yl­lä­pi­tä­vä Be­ni­ta Ström­berg muis­tel­les­saan lap­suu­ten­sa ta­pah­tu­mia.

Wir­ta­sen ka­me­ra­ko­ko­el­ma on esil­lä Fo­tog­ra­fis­ka Mu­seu­mis­sa. Wir­tas­ta on pit­käl­ti kiit­tä­mi­nen sii­tä, et­tä Ah­ve­nan­maa on ikuis­tet­tu näin laa­jal­ti ai­ka­na, jol­loin vain har­val­la oli ka­me­raa. Wir­ta­sen va­lo­ku­via on näh­tä­vis­sä myös Ah­ve­nan­maan tai­de­mu­se­os­sa ja Ah­ve­nan­maan kult­tuu­ri­his­to­ri­al­li­ses­sa mu­se­os­sa Maa­ri­an­ha­mi­nas­sa.

Van­han ap­tee­kin ta­ri­nat

Fo­tog­ra­fis­ka Mu­seu­miin vir­taa van­ho­ja ka­me­roi­ta pos­ti­pa­ke­teis­sa ym­pä­ri maa­il­maa.

– Meil­lä käy vie­rai­li­joi­ta eri mais­ta, ja kun he pää­se­vät ko­tiin, he lä­het­tä­vät van­hat ka­me­ran­sa meil­le, ker­too va­lo­ku­vaa­ja Ol­le Ström­berg.

Hän muut­ti Ah­ve­nan­maal­le 1980-lu­vul­la Skå­nes­ta löy­det­ty­ään tääl­tä vai­mon, Be­ni­tan.

Kun har­vi­nais­ten ka­me­roi­den ko­ko­el­ma kas­voi kas­va­mis­taan, täy­tyi Kas­tel­hol­man lin­nan yh­tey­des­sä si­jain­nut ko­ko­el­ma siir­tää omiin ti­loi­hin­sa. Nyt mu­seo pi­tää ko­ti­aan God­byn ky­län en­ti­ses­sä ap­tee­kis­sa. Van­hat vit­rii­nit ker­to­vat omaa ta­ri­naan­sa.

– Ap­teek­ki oli en­ti­sai­kaan tär­keä lai­tos. Saa­ren ai­noa pu­he­lin­lin­ja kul­ki Maa­ri­an­ha­mi­nas­ta God­by­hyn, ja ap­teek­kiin tul­tiin soit­ta­maan pu­he­lui­ta. Kes­ti pit­kään, et­tä pu­he­li­met saa­tiin ta­val­li­siin ko­tei­hin. Mi­nun lap­suu­den­ko­ti­ni pu­he­lin­nu­me­ro oli 183, ker­too Be­ni­ta.

Kastehoman linnan mielenkiintoinen historia alkaa 1300-luvulta. Linnan kolmannessa kerroksessa Juhana-herttua piti veljeään Eerik XIV:ta vankina yhdessä vaimon, Kaarinan Maununtyttären kanssa vuonna 1571.

Kastehoman linnan mielenkiintoinen historia alkaa 1300-luvulta. Linnan kolmannessa kerroksessa Juhana-herttua piti veljeään Eerik XIV:ta vankina yhdessä vaimon, Kaarinan Maununtyttären kanssa vuonna 1571.

Robert Seger/Moment

Ko­ke­ma­ton­kin pol­ki­ja pär­jää

Pyö­räi­ly Ah­ve­nan­maal­la on help­poa. Vih­re­äl­lä mer­ki­tyt pyö­rä­tiet kier­tä­vät koko saa­ren. Li­säk­si niis­sä­kin pai­kois­sa, jois­sa pyö­rä­tie­tä ei ole, on pyö­räl­le hy­vin ti­laa. Vilk­kaan lii­ken­teen jou­kos­sa ei tar­vit­se ajaa.

Ko­ke­ma­ton­kin pol­ki­ja jak­saa pyö­räil­lä pit­kiä mat­ko­ja, kun pi­tää tau­ko­ja usein ei­kä ah­neh­di lii­kaa ki­lo­met­re­jä sa­mal­le päi­väl­le. Nä­ke­mis­tä on niin pal­jon, et­tä kii­ret­tä on tur­ha pi­tää.

Jos ai­ka an­taa myö­ten, voi reit­tiä laa­jen­taa Kö­ka­rin kaut­ta man­te­reel­le tai vaik­ka koko suu­ren ren­gas­rei­tin mit­tai­sek­si. Suu­ri ren­gas­reit­ti yh­dis­tää Tu­run saa­ris­ton ren­gas­rei­tin ja Ah­ve­nan­maan saa­ris­ton. Täl­löin ki­lo­met­re­jä ker­tyy yh­teen­sä 330.

Havsviddenin meriallas on luonnonkaunis paikka. Vieressä on sauna, jonne pääsee lämmittelemään pulahtamisen jälkeen.

Havsviddenin meriallas on luonnonkaunis paikka. Vieressä on sauna, jonne pääsee lämmittelemään pulahtamisen jälkeen.

Robert Seger/Moment

Pu­nai­sia tu­pia ja me­ren­pou­ka­mia

Pyö­rä on Ah­ve­nan­maal­la oi­va kul­ku­pe­li, sil­lä sen sa­tu­las­sa eh­tii re­kis­te­röi­dä pie­net­kin yk­si­tyis­koh­dat. Py­säh­dyn ihas­te­le­maan kau­niis­ti maa­lat­tu­ja pos­ti­laa­ti­koi­ta, sei­päil­lä kui­vu­vaa hei­nää ja va­si­kan ruo­ka­het­keä. Huo­maan myös pi­ho­jen kau­niit, ta­o­tut por­tit ja van­ho­jen ta­lo­jen ko­ris­teel­li­set ik­ku­na­kar­mit. Kai­ken kruu­naa­vat hen­ke­ä­sal­paa­vat me­rel­li­set nä­ky­mät.

Saa­ris­toa kan­nat­taa tut­kia myös me­rel­tä kä­sin, sil­lä 6 700 saa­ren ryp­pääs­sä on va­raa va­li­ta. On ma­jak­ka­saa­ria, asut­tu­ja ja au­ti­oi­ta saa­ria, lin­tu­saa­ria sekä pik­nik­saa­ria. Pie­ni syr­jä­hyp­py saa­rel­le an­taa myös mu­ka­van tau­on pol­ke­mi­seen, ja kä­ve­ly ver­ryt­te­lee pyö­rän sa­tu­las­sa puu­tu­nei­ta li­hak­sia.

Hel­tei­se­nä päi­vä­nä on mu­ka­va vaih­taa pyö­räi­ly ui­mi­seen. Ge­tas­sa si­jait­se­van Havs­vid­de­nin ran­ta­kal­li­ot kut­su­vat kuin sei­ree­nit. Kun ulap­pa kim­mel­tää ja lai­neet lip­lat­ta­vat, mikä on­kaan hie­nom­paa kuin pu­lah­taa havs­poo­liin, kal­li­oon lou­hit­tuun me­ri­al­taa­seen. Me­ri­ve­si te­kee hy­vää, ja sau­no­mi­sen jäl­keen olo on tai­vaal­li­nen.

Tu­tus­tu his­to­ri­aan

Ah­ve­nan­maan tai­de­mu­seo ja Ah­ve­nan­maan kult­tuu­ri­his­to­ri­al­li­nen mu­seo

Saa­ren his­to­ria ulot­tuu 7 500 vuo­den taak­se, jol­loin en­sim­mäi­set asuk­kaat saa­pui­vat. Mu­se­oi­hin tu­tus­tu­mi­sen jäl­keen vie­rai­lut Kas­tel­hol­man lin­nas­sa ja Bo­mar­sun­din lin­noi­tuk­sen jät­ti­mäi­sil­lä rau­ni­oil­la avau­tu­vat eri lail­la.

* alands­mu­seum.ax, konst­mu­seum.ax

Ålands Fo­tog­ra­fis­ka Mu­seum

Vie­hät­tä­vä va­lo­ku­va­mu­seo Påls­bö­len ky­läs­sä on eh­do­ton vie­rai­lu­koh­de. Tääl­lä näet en­sim­mäi­set Ko­da­kin nai­sil­le suun­nit­te­le­mat ka­me­rat ja pää­set ihai­le­maan nor­ja­lai­sen tut­ki­mus­mat­kai­li­jan Fridt­jof We­del-Jarls­berg Nan­se­nin ka­me­raa, jon­ka mies os­ti mat­kal­laan Poh­jois­na­val­le.

* aland.com/fi/fo­tog­ra­fis­ka­mu­seum

Då­nön ko­ti­seu­tu­mu­seo

Saa­ren poh­jois­kär­jes­sä Ge­tas­sa si­jait­see van­ha luot­si- ja ka­las­tus­torp­pa, joka toi­mii ny­kyi­sin mu­se­o­na. Tääl­lä kuu­let, mik­si Ah­ve­nan­maan ta­lot suo­jat­tiin pu­nai­sel­la vä­ril­lä, joka teh­tiin rau­dan ja hyl­keen­ras­van se­koi­tuk­ses­ta.

* aland.com/fi/da­no­mu­seum

Li­sä­tie­toa:

vi­si­ta­land.com, alandst­ra­fi­ken.com

Ålands­re­sor pa­ke­toi täy­den pal­ve­lun pyö­räi­ly­lo­man. Si­vuil­la myös reit­tieh­do­tuk­sia ma­joi­tus­vaih­to­eh­toi­neen, alands­re­sor.fi/pa­ket­ti­mat­kat/py­o­rai­ly­lo­ma.

Pyö­rä kul­kee hel­pos­ti man­te­reel­ta saa­rel­le sekä Vi­kin­gil­lä et­tä Sil­jal­la, mut­ta kul­ku­pe­lin voi vuok­ra­ta myös Maa­ri­an­ha­mi­nan sa­ta­mas­ta. Tee va­rauk­set ajois­sa var­sin­kin se­son­ki­na eli kou­lu­jen lo­mien ai­kaan.

Lue Myös