Rippilahjaksi saadut tekohampaat tai viimeistään ennen vihkimistä hankitut "naimahampaat" olivat todellisuutta vielä 1950-luvulla, kun tämän päivän viisikymppiset syntyivät. Heistä hampaattomia on vain viisi prosenttia. Yli puolella viisikymppisistä on suussa vähintään 25 hammasta. 65-vuotiaista enää vajaalla puolella on vähintään 20 hammasta, kun täydessä hampaistossa on aikuisella 28 hammasta, jos viisaudenhampaat on poistettu.
"20 hammasta eli kymmenen vastakkain purevaa hammasparia riittää pureskeluun ja tasapainoiseen purentaan. Se koetaan myös ulkonäöllisesti riittäväksi. Edellytyksenä toki on, että hampaat ovat ylä- ja alaleuassa vastakkain eikä väleissä ole puuttuvia hampaita", toteaa protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Ritva Näpänkangas.
1950-luvulla syntyneiden suusta löytyy tukku paikattuja hampaita, kariesta ja syventyneitä ientaskuja. Poistettuja hampaita on korvattu sillalla, implantilla tai irrotettavalla osaproteesilla.
"1950-luvulla syntyneistä jopa 70 prosentilla on syventyneiden ientaskujen aiheuttamaa iensairautta eli parodontiittia, ja joka kolmannelta löytyy kariesta eli paikkausta vaativia reikiä", sanoo hammaslääkäri
Heikki Vuorela. Vuorela on yksi suun terveydenhuollosta sotavuosilta tähän päivään kertovan kirjan Jalkaporasta bioaikaan tekijöitä.
PERHEEN YHTEINEN HARJA
Purukaluston päivän kunto riippuu pitkälti siitä, missä ja mihin perheeseen sattui syntymään.
"Hammashoidon käytännöt vaihtelivat 1950-luvulla syntyneiden perheissä suuresti. Kaikki eivät hammasharjasta perustaneet, tai koko perhe saattoi käyttää samaa harjaa", Vuorela kertoo.
Myös eri kunnissa asuvat olivat eriarvoisessa asemassa. Toisissa kunnissa oli kouluhammaslääkäri, toisissa ei. Nekin kunnat, joissa koululaisten hammashoitoon panostettiin, jättivät alle kouluikäiset ilman hammashoitoa.
"Ennen kouluikää ei käyty tarkastuksissa, ja kun ensimmäiset pysyvät hampaat 6–7-vuotiaana tulivat, ne usein päädyttiin reikiintymisen takia poistamaan", Vuorela sanoo.
Monelle hammashoito tarkoittikin samaa kuin hampaanpoisto.
"Tämä näkyi myös hammaslääkärien koulutuksessa. Valmistumisen edellytyksenä oli 1960-luvulla vähintään 150 hampaanpoistoa", Vuorela muistelee.
Jos kuitenkin päädyttiin paikkaamaan, paikka-aineena oli takahampaissa amalgaami ja etuhampaissa silikaattisementti. Yhdistelmämuoviset ja keraamiset paikat ovat yleistyneet vasta viime vuosikymmeninä. Amalgaami on kestävää ja edullista, mutta sen huonoja puolia ovat tumma väri sekä mahdolliset terveys- ja ympäristöongelmat.
"Joitakin amalgaamipaikkoja olen potilasta kuunneltuani poistanut ja vaihtanut muovipaikkoihin, jos se on ollut mahdollista purenta huomioiden", Vuorela sanoo.
FLUORAUKSEN VUOSIKYMMEN
Hampaiden reikiintyminen kiihtyi, kun sokerin säännöstely päättyi 1950-luvulla. Fluorihammastahnat tulivat Suomeen 1962, ja käytön lisääntyessä alkoi hampaiden reikiintyminenkin vähentyä. Fluoria syötiin lisäksi tabletteina ja purskuteltiin kouluissa, 1970-luvun lopulla yleisesti joka toinen viikko. Hammaslääkäreiden työ painottui yhä enemmän hampaiden juurihoitoon ja paikkaamiseen.
"Paikattavina olevat potilaat odottivat aina taukoa, jotta pääsivät sylkemään ja huuhtelemaan suun. Hammashoitajat ja tehoimurin käyttö yleistyivät vasta 1970-luvulla, ja sen jälkeen kokemukset paikkaamisestakin muuttuivat", muistelee Vuorela.
Vuonna 1972 voimaan tulleen Kansanterveyslain myötä ehkäisevä ja järjestelmällinen hammashoito tuli kuntien vastuulle, ja hampaiden kunto alkoi parantua. Laki myös velvoitti kouluhammaslääkärit käyttämään osan työajastaan ehkäisevän hoidon opettamiseen. Käytännöt poikkesivat edelleen tämän päivän standardeista. Esimerkiksi hampaan poistaminen oli niin yleinen hoitotoimenpide vielä 1970–1980-luvuilla, että siitä laulettiin pilkkalaulujakin:
Tiedän paikan kamalan, koulun hammashoitolan, siellä hampaat revitään, ikenet vain jätetään.
VUODET KULUTTAVAT HAMPAITA
Iän karttuessa hampaissa tapahtuu rakenteellisia muutoksia. Ne haurastuvat ja kuluvat. Hampaiden purupinnat ja kärjet kuluvat jonkin verran normaalissa pureskelussa, mutta liiallisen kulumisen taustalla voi olla esimerkiksi hampaiden yöllinen narskuttelu tai runsas happamien ruokien ja juomien nauttiminen.
Happamat tuotteet, kuten salaatinkastikkeet, sitrushedelmät, virvoitusjuomat ja viinit voivat aiheuttaa kulumista eli eroosiota hampaiden näkyvillä etupinnoillakin.
Usein ensimmäinen merkki tällaisesta kulumisesta on hampaan pinnan kiillon häviäminen tai pinnan muuttuminen mattamaiseksi. Liiallisen eroosion tai kulumisen syyt pitää aina selvittää ja on tärkeää, että siihen saa hyvät kotihoito-ohjeet. Harja on vaihdettava pehmeäksi, ja happamia ruokia kannattaa syödä vain aterioiden yhteydessä.
Myös joillakin sairauksilla ja lääkkeillä on yhteys hampaiden kuntoon. Monet lääkkeet tai eri lääkkeiden yhteisvaikutukset aiheuttavat suun kuivumista.
"Esimerkiksi jotkut verenpainelääkkeet, unilääkkeet ja psyykenlääkkeet kuivattavat suuta", Ritva Näpänkangas sanoo.
Se taas edesauttaa reikiintymistä. Syljen eritystä voi lisätä syömällä ruokia, jotka vaativat pureskelemista, tai ilman reseptiä saatavilla imeskelytableteilla. Yöllistä suun kuivumista voi myös kokeilla hoitaa sivelemällä suun limakalvoille oliivi- tai muuta ruokaöljyä.
KOLMANNET HAMPAAT VOI RAKENTAA
Joskus hampaita päädytään poistamaan, sillä loputtomasti niitä ei voi paikata. Kun puuttuvia hampaita korvataan, ensisijaiset vaihtoehdot ovat implantti tai silta. Irtoproteesi voi olla oikea ratkaisu silloin, jos hampaita puuttuu paljon tai hampaita on vaikea puhdistaa.
Implantti eli keinojuuri on titaaninen ruuvi, joka istutetaan leukaluuhun. Muutaman kuukauden kestävän luutumisen jälkeen rakennetaan kruunuosa, joka kiinnitetään ruuvilla keinojuureen.
"Implantti on lähes aina paras yksittäisen hampaan korvaaja. Se ei rasita naapurihampaita ja toimii kuten oma hammas", sanoo hammaslääkäri Hilkka Kalsi.
Ennen implantin asennusta suun on oltava hyvässä kunnossa. Myös asennuksen jälkeen hyvä kotihoito on tärkeää.
"On myös mahdollista korvata implanteilla jopa kokoproteesi eli rakentaa niin kutsutut kolmannet hampaat", Kalsi sanoo.
Implanttien hinnat ovat noin 1 800–2 500 euroa per hammas.
Hammassilta on minimissään kolmen hampaan pituinen rakenne, jolla korvataan puuttuvia hampaita. Silta kiinnitetään "holkkikruunuilla" viereisiin hampaisiin, jotka on ennen asennusta hiottava sopiviksi. Se tarkoittaa usein terveiden hampaiden poraamista, ja siksi keinojuuri onkin usein ensisijainen vaihtoehto.
Kolmen hampaan silta maksaa noin 2 500–3 000 euroa. Hoitavalta hammaslääkäriltä kannattaa kysyä etukäteen tarkemmasta kustannusarviosta.
HOITAMATON SUU SAIRASTUTTAA
Hampaiden ja suun kunto vaikuttaa yleiseen terveydentilaan, sillä suun bakteerit voivat verenkierron mukana kulkeutua muualle elimistöön. Pahimmillaan hoitamattomista hampaista voi seurata vaarallinen, mutta onneksi kuitenkin harvinainen sydämen sisäkalvon tulehdus. Hoitamattomat hampaat voivat edesauttaa myös sydän- ja verisuonisairauksien syntyä.
Yleisimpiä suun sairauksia ovat hampaiden reikiintyminen eli karies ja parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus. Parodontiitti on merkittävä kansantauti, sillä 64 prosentilla hampaallisista suomalaisista aikuisista on vähintään yksi parodontiittihammas, ja vaikeaa parodontiittia sairastaa noin viidesosa aikuista. Parodontiitilla voi olla kauaskantoisia seurauksia: hoitamattomana se lisää riskiä sydän- ja aivoinfarkteihin ja valtimonkovettumatautiin.
Parodontiitin oireita ovat ienverenvuoto, mahdollinen märkävuoto, turvotus ikenissä ja pahanhajuinen hengitys, mutta tauti voi olla myös liki oireeton. Taudin edetessä hampaisiin tulee liikkuvuutta, ja hampaiden väliin voi tulla aukkoja.
Usein parodontiitin toteamiseksi tarvitaankin ientaskumittausta. Ientasku on hampaan ja ikenen välissä oleva "pussi", joka parodontiitissa syvenee yli neljän millimetrin syvyiseksi.
Parodontiittia hoidetaan poistamalla hampaiden bakteeripeitteet ja hammaskivi. Tämän jälkeen hampaita on sitouduttava hoitamaan ohjeiden mukaan myös kotona. Jos tulehdusta ei hoideta, se jatkaa kudosten tuhoamista.
Diabetes altistaa hampaiden kiinnityskudossairauksille, kuten juuri parodontiitille. Riski on sitä suurempi, mitä huonompi verensokeritasapaino on. Huono sokeritasapaino voi aiheuttaa myös suun kuivumista, pistelyä poskien limakalvolla ja kielessä, sienitulehdusta ja kivuliaita haavaumia suun limakalvolla.
Kiinnityskudossairaus ja diabetes ovat yhdessä ikävä kaksikko, koska molemmat pitävät yllä jatkuvaa pientä tulehdusta ja vaikuttavat toinen toistensa etenemiseen.
TERVE SUU KOTIHOIDOLLA
Vain puolet suomalaisista miehistä ja naisista muistaa käydä joka toinen vuosi hammastarkastuksessa. Säännöllinen käynti tarkastuksessa on tärkeää, mutta terve suu syntyy vain päivittäisellä kotihoidolla. Ja siinä on vielä työsarkaa, sanoo Heikki Vuorela:
"Vain 42 prosenttia keski-ikäisistä miehistä harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä, naisista hampaat pesee aamuin illoin 78 prosenttia. Vaikka tilanne on toki vuosikymmenten aikana paljon kohentunut, se ei ole järin hyvä."
ANU VIRNES-KARJALAINEN TEKSTI / FABIAN BJÖRK KUVAT
Oma Aika 2/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.