teksti Päivi Ängeslevä
kuvat fotolia
Siinä se oli, ystävän ruumisarkku. Puinen, laventelinsininen, pohjalla heiniä.
Mirja Sisko Anttonen ymmärsi, miksi ystävä oli rakentanut itselleen arkun. Se oli hänen tapansa valmistautua kuolemaan. Ystävä sairasti syöpää eikä parantuisi. Hän tahtoi, että hänen ruumiinsa laskettaisiin heinien päälle arkkuun ja tuhkattaisiin. Sen jälkeen tuhka siroteltaisiin puutarhaan. Muistomerkkiä ei tulisi.
Ystävä suhtautui kuolemaansa käytännönläheisesti. Häntä lohdutti ajatus, että maasta hän oli tullut ja maaksi hän palaisi. Kuolema oli hänelle luonnollinen osa elämää.
Iällä ei ole merkitystä siinä, mitä ajattelee kuolemasta.
Niin ajattelee nykyisin moni muukin. Anttonen huomasi sen myöhemmin haastatteluissa, joita hän teki hoitotieteen väitöskirjaansa varten.
Anttosen väitös käsittelee ”kuoleman vaikeuden lievittämistä kuoleman todellisuuden kohtaavassa ja ohittavassa saattohoidossa”. Hänestä ajatuksen omasta kuolemastaan voi joko torjua tai hyväksyä.
– Ratkaisevaa on, miten osaa kohdata ongelmat ja käännekohdat elämässään.
Jokainen joutuu viimeistään kuoleman kynnyksellä käymään keskustelun itsensä kanssa siitä, mitä kuolema on.
Lue myös: Life coach Elisa Morgan: "Haluan valmentaa hyvään kuolemaan"
Huoli läheisistä
Mirja Sisko Anttonen toimii ylihoitajana helsinkiläisessä Terhokodissa. Väitökseensä hän haastatteli 45:ttä kuolemansairasta potilasta, heidän perheenjäseniään ja sairaanhoitajia.
Anttonen on huomannut työssään ja tutkimuksessaan, että ihmiset suhtautuvat kuolemaansa yksilöllisesti. Suhteen kuolemaan voi kuitenkin jakaa karkeasti kolmeen pääryhmään.
Ensinnäkin useat kuolemansairaat viettävät aikaa läheistensä kanssa ja järjestelevät asioitaan. Jotkut laativat kuolinilmoituksensa ja listan hautajaisvieraistaan. He saattavat päättää, missä ja miten hautajaiset vietetään. Kirjata voi jopa sen, mitä musiikkia hautajaisissa soitetaan. Hautajaisista halutaan persoonalliset, omannäköiset.
Kuoleman lähestyminen tuo usein pintaan kätkettyjä tunteita, kuten vihaa tai kiitollisuutta.
Toiset turvautuvat uskontoonsa ja ajattelevat esimerkiksi, että kuolemaa seuraa iankaikkinen elämä. Usko lohduttaa, lievittää kuolemanpelkoa. Toisaalta kuoleman lähestyessä voi käydä niinkin, että uskova luopuu uskostaan.
Sitten on ihmisiä, jotka jakavat biologisen näkemyksen. He ovat usein uskonnottomia ja tapakristittyjä, jotka eivät tunnusta sielua, taivasta eivätkä iankaikkista elämää. Heille ihminen on ainetta, joka palautuu luonnon kiertoon. Ihmisestä ei jää jäljelle mitään.
– Iällä ei ole merkitystä siinä, mitä ajattelee kuolemasta. Olen tavannut nuoria ihmisiä, jotka suhtautuvat kuolemaansa valtavalla viisaudella, Anttonen sanoo.
Lue myös: ”Vakavasti sairaan puolisoni kuolema oli helpotus”
Tunteiden kirjo
Suru yhdistetään voimakkaasti kuolemaan. Mutta yhtä lailla siihen voi liittyä pelkoa, vihaa, ikävää, helpotusta, kiitollisuutta, katkeruutta, pettymystä, hätää, inhoa, rakkautta ja toivoa. Kuoleman lähestyminen tuo usein pintaan kätkettyjä tunteita.
– Esiin saattaa nousta vihansekaisia tunteita, jotka juontuvat vaikka turvattomasta lapsuudesta. Tai rakkautta ja kiitollisuutta, jotka ovat hautautuneet arjen huoliin, kertoo logoterapeutti, sairaanhoitaja Miia Salonen Terhokodista.
Salonen on työskennellyt kuolevien parissa 25 vuotta. Hän tarjoaa potilaille logoterapeuttista keskustelutukea. Hänestä logoterapian käsitys ihmisestä ja ihmisenä olemisesta on lohdullinen ja elämänmyönteinen.
Kuolema on vain kohdattava. Se vaatii rohkeutta, ja siitä on hyvä puhua.
– Mikään tunne ei ole kuoleman edessä vieras, Salonen sanoo.
Hän on nähnyt, kuinka pariskunta ymmärtää yhteisen aikansa arvon ja tuntee elävänsä liittonsa parasta aikaa. Kuinka kuoleman lähestyminen katkeroittaa. Tai yllyttää hyviin tekoihin, joilla ihminen ikään kuin pyrkii korjaamaan jotain elämässään.
Jotkut torjuvat kuolemansa, yrittävät säädellä sen läheisyyttä.
– Ihminen voi toivoa, että paranisi, vaikka tietää sen mahdottomaksi.
Salosen mukaan uskovainen ja ateisti voivat olla yhtä vahvoja kuoleman edessä. Toista kantaa Jumala, toista usko siihen, että kuoleman jälkeen hätää ei ole ja elämä maapallolla jatkuu.
Lue myös:
Olympiaurheilija Anni Vuohijoki: "Salilla unohdin veljeni kuoleman"
Vaimonsa menettänyt Markku: ”Minulla on oikeus jatkaa elämääni täysipainoisesti”
Monta läheistään saattanut Tiina: ”Läheisten on päästettävä irti kuolevista”
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.