Artikkeli

Näin hyödynnät ikäerot työelämässä

Kun työpaikalla otetaan huomioon työuransa eri vaiheessa olevien ihmisten vahvuudet ja tarpeet, tehokkuuskin lisääntyy.

1. Ikä­e­rot aut­ta­vat on­gel­man­rat­kai­sus­sa

Eri-ikäi­syys on usein mai­nit­tu suo­ma­lai­sen työ­e­lä­män suu­rim­mak­si mo­ni­muo­toi­suu­den läh­teek­si. Ikä­e­ro­jen tuo­ma rik­kaus ei sil­ti vält­tä­mät­tä ai­na näy työ­paik­ko­jen ar­jes­sa. Kun esi­mie­hil­tä ky­syt­tiin kan­sain­vä­li­sen ver­tai­lu­tut­ki­muk­sen haas­tat­te­luis­sa, kuin­ka ikä nä­kyy työ­yh­tei­sös­sä, vas­tauk­set häm­men­tä­vät. Il­me­ni, et­tä ikä ei näy mi­ten­kään. Suu­rem­pi mer­ki­tys on ih­mi­sen per­soo­nal­la.

Se, on­ko eri-ikäi­syys ar­jen työn­te­os­sa työ­yh­tei­söl­le rik­kaus, voi riip­pua te­keil­lä ole­vas­ta työ­teh­tä­väs­tä­kin.

Jos mah­dol­li­sim­man eri-ikäi­nen jouk­ko pis­te­tään rat­kai­se­maan help­poa ru­tii­ni­teh­tä­vää, tut­ki­mus­ten mu­kaan teh­tä­väs­tä suo­riu­tu­mi­nen heik­ke­nee. Eri-ikäi­syys ei ole sil­loin rik­kaus.

Jos teh­tä­vä sen si­jaan edel­lyt­tää mo­ni­mut­kais­ta on­gel­ma­rat­kai­sua, kan­nat­taa hyö­dyn­tää mah­dol­li­sim­man eri-ikäis­tä ja mo­ni­muo­tois­ta ryh­mää. Tu­lok­set pa­ra­ne­vat.

2. Nuo­rel­le uut­ta, kon­ka­ril­le ko­ko­nai­suuk­sia

Ny­kyi­ses­sä työ­e­lä­mäs­sä yh­te­nä haas­tee­na on ali­tui­nen uu­den op­pi­mi­nen. Eri-ikäi­se­nä ih­mi­nen op­pii eri ta­val­la.

Kun nuo­ri tu­lee työ­e­lä­mään ja uu­teen työ­paik­kaan, hä­nel­le on tär­ke­ää ja in­nos­ta­vaa saa­da teh­dä mah­dol­li­sim­man eri­lai­sia teh­tä­viä ja op­pia koko ajan mo­ni­puo­li­ses­ti uu­sia tai­to­ja. Hän saa ko­ke­mus­ta, jo­hon pys­tyy jat­kos­sa­kin no­jaa­maan. Vaik­ka eh­kä in­toa on­kin, iso­jen ko­ko­nai­suuk­sien hal­lin­ta ei vält­tä­mät­tä ole vie­lä hä­nen jut­tun­sa.

Kon­ka­ri taas mo­ti­voi­tuu pääs­tes­sään hyö­dyn­tä­mään ko­ke­mus­taan, osaa­mis­taan ja koko laa­jaa ka­pa­si­teet­ti­aan iso­jen ko­ko­nai­suuk­sien hal­lin­taa vaa­ti­vis­sa, haas­teel­li­sis­sa työ­teh­tä­vis­sä mah­dol­li­sim­man mo­ni­puo­li­ses­ti.

Sen si­jaan kon­ka­ril­le ei ole hy­väk­si, jos hän koko ajan tör­mää työs­sään uu­den ja eri­lai­sen opet­te­luun. Ris­ki työ­uu­pu­muk­seen li­sään­tyy. Sa­moin li­sään­ty­vät aja­tuk­set työ­pai­kan vaih­ta­mi­ses­ta tai eläk­keel­le siir­ty­mi­ses­tä.

3. Työ­pa­ri­na kum­pi­kin hyö­tyy

Työ­pai­koil­la oli­si vii­sas­ta hyö­dyn­tää työ­pa­ri­na näis­sä kah­des­sa eri elä­män­vai­hees­sa ole­vien työn­te­ki­jöi­den, nuor­ten ja jo ikään­ty­nei­den, vah­vuuk­sia ja tar­pei­ta.

Yh­des­sä työs­ken­nel­len mo­lem­mat pys­ty­vät hyö­ty­mään toi­nen tois­ten­sa ti­lan­tees­ta, ky­vyk­kyy­des­tä ja mo­ti­vaa­ti­os­ta.

Nuo­ri saa tu­kea, nä­kö­kul­maa ja ko­ke­mus­ta van­hem­mal­ta kol­le­gal­taan. Kon­ka­ri taas eh­kä vält­tyy sil­tä, et­tä jou­tui­si opet­te­le­maan esi­mer­kik­si jon­kun uu­den tie­to­ko­ne­oh­jel­man, jon­ka nuo­ri kol­le­ga eh­kä jo osaa tai jon­ka hän on val­mis op­pi­maan no­pe­as­ti. Kum­pi­kin hyö­tyy.

Eri-ikäi­syys ja sen myö­tä eri­lai­set tai­dot edis­tä­vät teh­tä­vän no­pe­aa ja te­ho­kas­ta hoi­ta­mis­ta.

ASI­AN­TUN­TI­JA­NA ERI­KOIS­TUT­KI­JA MAR­JO WAL­LIN TYÖ­TER­VEYS­LAI­TOK­SEL­TA.

Lue Myös