Teksti Tiina Torppa
Työmaailmassa ystävyys muistuttaa kaksiteräistä miekkaa. Ystävänä saa ja voi antaa paljon hyvää: voimavaroja, vertaistukea, luottamusta ja lämpöä. Yksityiselämän raskaina aikoina saa tukea – ja työystävän tapaa usein.
Ystävyys työpaikalla ystävyys ei silti ole vain yksityisasia. Työsuhteisiin kiertyvä ystävyys sisältää riskejä ja kytkeytyy työpaikan moniin ongelmiin, kuten puuttumattomuuteen, epäoikeudenmukaisuuteen, jopa kiusaamiseen ja väärinkäytöksiin.
Jotta ystävyys ei sotke työtä tai työ ystävyyttä, asiantuntijat korostavat työrooleja. Lisäksi työelämätaidot auttavat, eli kohtelias ja hyvä käytös muita kohtaan, jotta ystävyys työmaailmassa ei riko vaan rakentaa.
Hyvä työkaveri vai ystävä?
Työnohjaaja, johtamistaidon valmentaja Eero Väisänen Yhteisövoimasta kysyy, mitä eroa on hyvällä työkaveruudella ja ystävyydellä. Hän neuvoo olemaan hyvä työkaveri. Onhan hyvä työkaveruus jo paljon.
– Monet kehuvat työpaikkaansa, kun on niin hyvä porukka, vaikka työ on rankkaa, Väisänen sanoo.
Työkaveruus on sitä paitsi kätevää, sillä se ylittää hierarkiarajat. Väisäsen mukaan hyvä työkaveruus estäisi monia työpaikan ongelmia. Ystävyys on ystäville tärkeää, hyvä työkaveruus koko yhteisölle arvokasta.
Väisänen elää kuin opettaa. Hän ei oikeastaan kerrytä itselleen ystäviä työelämästä.
– Ehkä työpaikan solmuja selvittäessä alkaa varoa, hän sanoo.
Kampaajayrittäjä ei osannut varoa. Onhan alan tapa tehdä kaikki yhdessä ystävien kanssa. Työskennellä. Perustaa yritys. Palkata töihin ystäviä. Vapaa-aikakin kuluu yhdessä. On matkoja. On lasten kummeja.
Kaikki se yhteinen voi revetä rikki, kun työyhteisöön hiipii ristiriitoja ja ovet paukkuvat.
Nykyään monia luovien alojen ihmisiä ja muitakin kannustetaan yrittäjiksi. Ystävien yhteinen liiketoiminta vaatii selvät pelisäännöt arkeen ja tarkat, kirjalliset sopimukset.
"Tiivis ystävyys voi muodostaa työpaikalle sulkeutuneen klikin."
Pomon pitää puuttua
Annanko ystävälle työasiasta kriittistä palautetta? Se on vaikeaa. Vielä vaikeampaa on sanoa ystävästä pomolle, sillä se tuntuu kielimiseltä, vaikka ystävä tekisi jotakin todella väärää.
Puuttumaton välttelee konfliktia, pelkää ystävyytensä puolesta ja kipuilee lojaliteettiristiriidoissa. Ei ystävää saa pettää, niin meille on opetettu.
Väisänen näkee jatkuvasti työssään tilanteita, joissa pomo tai kollega on jättänyt puuttumatta vakaviinkin tekoihin tai päihdeongelmiin.
– Työmaailmassa on ajateltava ennen kaikkea työtä ja työyhteisön tavoitteita. Sitä paitsi puuttumaton tekee usein vain hallaa sille, jonka ongelmaan tai väärinkäytökseen hän ei puutu, hän sanoo.
Some voi sotkea kuviot
Eräs mies halusi pitää Facebook-tilinsä yksityiskäytössä. Ei hän silti voinut kieltäytyä, kun oman yksikön asiakas lähetti kaveripyynnön.
– Sosiaalinen media vielä lisää ystävyyksiin liittyvää vaikeuskerrointa, Väisänen sanoo.
Sosiaaliselle medialle luontaista on muutos. Se mikä tänään on mahdotonta, on huomenna normi. Väisänen tähdentää korrektia somekäytöstä, jopa kontrollia.
Verkostoituneessa työelämässä somekavereiden ja heidän kavereidensa joukossa voi olla asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.
Vaikka jokin julkaisu olisi itselle neutraali, mukana oleville se ei välttämättä ole mieleistä, kaikille jaettavaa aineistoa. Meitä on varoiteltu lasten kuvien julkaisusta, mutta ei ystävien ja työkaverien.
Entä kun roolit vaihtuvat?
Nykypäivänä tyypillistä on, että ihmisten työroolit vaihtuvat.
– Kollegasta tulee asiakas, pomosta työkaveri. Kaksi ihmistä voi jo puolen vuoden päästä olla aivan eri työsuhteessa toisiinsa, ja pitää olla valmis vaihtamaan äkkiä työroolia, johdon coach, valmentaja Leni Grünbaum BoMentis Oy:stä sanoo.
Kun omaa työuraa on kestänyt vuosikymmeniä, ystävyyden tarpeet voivat muuttua.
– Kannattaa ajatella, minkälaisessa suhteessa viihtyy työpaikalla, Grünbaum sanoo.
Lopulta työpaikan ihmissuhteissa on kyse arvoista.
– Voi miettiä omia arvoja, mitä haluaa vaalia ja minkälaisissa suhteissa se kaikki on mahdollista, hän sanoo.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.