Moni tuskailee, miten auto saadaan pakattua kesälomamatkaa varten.
Henri Posa
Lomamatka edessä? Näin kuormaat auton turvallisesti ja tehokkaasti
Ainakin perheellinen joutuu ottamaan mukaan lomamatkalle reilusti tavaraa, ja silloin tavaratila tuntuu auton koosta riippumatta pieneltä. Järkevällä pakkaamisella tilannetta voi kuitenkin helpottaa.
Monessa perheessä tuskaillaan, tai on jo tuskailtu, sitä, miten auto saadaan pakattua lomamatkaa varten. Myös perheetön saattaa painia saman ongelman äärellä, kun hän lähtee reissuun yksin, kaksin tai suuremmalla porukalla.
Auton tavarankuljetuskapasiteetti on rajallinen – se on tosiasia, joka on hyväksyttävä. Yllättävää on, että eniten mahduttamisongelmia saattaa olla suurten autojen omistajilla – mitä isompi auto, sitä helpommin haluaa ottaa mukaan kaiken mahdollisen ja mahdottoman.
Näistä syistä auto kuin auto tuntuu olevan aivan täynnä reissulle lähdettäessä. Fiksu pakkaaminen kannattaa, sillä silloin matkaan saa turvallisella tavalla vain tarpeellisen. Pienellä ajattelulla helpottaa myös purkamistyötä määränpäässä sekä lopulta kotona.
Pakkaa auto turvallisesti! Painavimmat tavarat olisi hyvä sijoittaa leveyssuunnassa mahdollisimman keskelle, tai ainakin kuorma pitäisi jakaa tasaisesti sivuttaissuunnassa.
Henri Posa
Tavarat listalle
Hyvissä ajoin ennen reissua kannattaa listata tarpeelliset tavarat paperille. Ajatus voi kuulostaa hölmöltä, mutta loppupelissä se säästää aikaa, vaivaa ja turhautumista. Internet on pullollaan puolivalmiita pakkauslistaehdotuksia mitä erilaisimmille reissuille lomamatkasta patikointireissuun, ja niitä kannattaa hyödyntää listan pohjana.
Valmiin listan ansiosta tiedossa on hyvissä ajoin myös varovainen arvio tavaran määrästä, jolloin voi alustavasti mittailla sen mahtumista autoon. Samalla on helppo pohtia mahdollisten lisäkuljetusmahdollisuuksien tarvetta taakkatelineille asennettavasta kattoboksista pyörätelineisiin.
Pakkaaminenkin kannattaa suorittaa hyvissä ajoin ainakin niiden tavaroiden osalta, jotka voi pakata etukäteen. Näihin lukeutuvat tavallisesti vaatteet, mahdolliset harrastevälineet sekä retkeilytarvikkeet.
Esimerkiksi vaatteiden osalta kannattaa suosia pehmeitä laukkuja, sillä ne ovat muovattavissa sopiviin rakoihin ja tavarasäiliön saa täytettyä tehokkaammin. Kangaskassit ovat myös matkalaukkuja kevyempiä. Särkyvät tavarat kannattaa toki pakata suojaan pehmusteiden sisään.
Särkyvät tavarat kannattaa pakata autoon huolellisesti ja ehkä jopa koviin laukkui-hin mutta muuten kangaskassit ovat kevyempiä ja kätevämpiä.
Henri Posa
Sijoita järkevästi
Etukäteen pakkaamalla mukaan otettavan tavaran määrä konkretisoituu ja auttaa seuraavaan vaiheeseen eli suunnittelemaan sitä, missä järjestyksessä tavarat pakataan. Järjestyksellä on merkitystä erityisesti silloin, kun matkan päällä tarvitaan jotakin. Ensimmäisenä tarvittavat tavarat kannattaa siksi laittaa konttiin viimeisinä, vaikka kaatuvien takanojien kautta pääseekin käsiksi tavarasäiliön perällä oleviin tavaroihin.
Painavimmat tavarat olisi hyvä sijoittaa leveyssuunnassa mahdollisimman keskelle, tai ainakin kuorma pitäisi jakaa tasaisesti sivuttaissuunnassa. Painavat tavarat tulisi sijoittaa pohjalle, jotta painopiste säilyy mahdollisimman matalana, ja tavaratilan etuosaan, jotta ne tukeutuvat jo valmiiksi takaselkänojaan. Samalla vältytään liialliselta takapainoisuudelta.
Turvallisuus on pidettävä mielessä koko pakkaustoimenpiteen ajan. Mikään tavara ei saa päästä lentämään vapaasti autossa edes pahimmassa kolaritilanteessa – kevytkin esine muuttuu törmäyksessä tai äkkijarrutuksessa erittäin vaaralliseksi. Takapenkillä olevat tavarat voi sitoa kiinni esimerkiksi turvavöillä. Tällöin tulee kuitenkin varmistua, että esimerkiksi laukun sitomispiste kestää kovankin nykäisyn.
Autoihin tarjotaan monia pakkaamista helpottavia käteviä apuvälineitä, mutta kuvassa oleva kasaan taitettava kori on edullinen sekatavarakauppatuote.
Henri Posa
Hyödynnettäviä apuja
Auton pakkausmahdollisuuksia kannattaa hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Esimerkiksi farmarimallisen ajoneuvon voi kuormata korkeussuunnassa yli takaselkänojan yläreunan, mutta silloin matkustamon ja tavaratilan väliin tulee nostaa tilanjakajaksi niin sanottu koiraverkko, joka estää tavaroiden pääsyn matkustamon puolelle mahdollisessa kolari- tai jarrutustilanteessa.
Varsin yleisesti nykyautoissa on mahdollisuus kaataa takanojat pidempien tavaroiden kuljettamista varten. Tätä kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan välttää, sillä takanoja pitää tavarat tavarasäiliön puolella. Jos nojat on pakko kaataa, niin kuorma on sidottava erittäin huolellisesti.
Vaikka takapenkillä ei ole matkustajia, takaturvavyöt kannattaa silti kiinnittää silloin, jos tavarasäiliössä on reilummin tavaraa – turvavyöt vähentävät takaselkänojien kaatumisriskiä ja tavaroiden lentämistä matkustamoon. Nykyautoissa on myös erilaisia tavaratilan välipohjia ja tavaralokeroita. Niitä kannattaa hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, sillä ne auttavat tavaroiden järjestelyä ja paikallapysymistä. Välipohjan alle sijoitettavat painavat esineet ovat hyvässä paikassa myös auton painopisteen kannalta.
Monessa autossa on vakio- tai lisävarusteena tavaratilan lattiaverkko, joka helpottaa tavaroiden kiinnittämistä. Kyseessä on erinomainen keksintö, josta oppii pitämään, kun siihen vain tottuu. Tavarat saa helposti ja nopeasti sujautettua verkon alle, ja ne pysyvät ajon aikana paikallaan.
Toinen samanlainen hyötyvaruste ovat ostoskassikoukut. Kaikki eivät ole ehkä edes huomanneet, että omassa autossa on sellaiset. Tarjolla on parempia ja huonompia koukkutoteutuksia, mutta ainakin niiden käyttöä kannattaa kokeilla.
Tavaratilan välipohjan alle jäävää tilaa kannattaa hyödyntää erityisesti painavien esineiden kuljettamisessa, jotta auton painopiste säilyy mahdollisimman matalalla.
Henri Posa
Auton kuorma kuriin
Lisäkuljetustarpeisiin on olemassa erilaisia taakkatelineitä ja niihin kiinnitettäviä kuljetusbokseja. Niitä ei ole tarkoitettu raskaan tavaran kuljettamiseen, sillä katolle kiinnitettävä tavara vaikuttaa suuresti auton painopisteeseen. Kattokuormaa tehtäessä tulee aina tarkistaa autolle sallittu kattokuorma ja noudattaa telineiden ja boksin valmistajien ohjeita.
Myöskään autolle ilmoitettua suurinta sallittua kokonaismassaa ei saa ylittää. Se tulee monessa tapauksessa varsin nopeasti vastaan, ja siksi kannattaa vilkaista rekisteriotteeseen jo ennen pakkaamisen aloittamista. Tämän jälkeen on kohtalaisen helppo arvioida sallitun tavaran määrä. Ylipaino on riski liikenteessä, eikä kuorma saa myöskään haitata kuljettajan näkyvyyttä.
Autoa kuormatessa on hyvä huomioida myös rengaspaineet. Yleensä autonvalmistaja suosittelee korkeampien rengaspaineiden käyttämistä silloin, kun kuormaa on normaalia enemmän matkustajien ja/tai tavaroiden muodossa.
Painesuosituksia on syytä noudattaa, sillä rengaspaineet vaikuttavat paitsi kulutukseen myös ajettavuuden kautta liikenneturvallisuuteen. Jos täyden kuorman paineita ei ole ilmoitettu, niin paineita kannattaa silti nostaa muutama kymmenys.
Muistilista pakkaamiseen
1. Tee lista tarpeellisista tavaroista
2. Pakkaa tavaroita etukäteen
3. Mieti, missä järjestyksessä täytät kontin
4. Kaikki tavarat mielellään takakonttiin
5. Tyhjennä hattuhylly
6. Tarkista rengaspaineet
Henri Posa
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Koeajossa Peugeot 508 SW PSE Hybrid4 360 EAT8: Uudella ilmeellä
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa Peugeot 508 SW PSE Hybrid4 360 EAT8: Uudella ilmeellä
Koeajossa BYD Tang Black Edition: Tasokasta tilaa
Koeajossa Range Rover Sport P440e Plug-In Hybrid Dynamic HSE: Arvokas tyylitaituri
Koeajossa MG5 LR Luxury: Harvinaisuus
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Vanha hirsitalo tarjoaa hurmaavat puitteet joululle
Elipsonin striimerivahvistin
Joulukoti Porvoon vanhalla rautatieasemalla
Rega Planar 3:n uusi erikoisversio
Monipuolinen kuulokevahvistin
Mäntyharjulla vietetään huvilajoulua Marikin tapaan
Yksi eteen, kahdeksan taakse
PMC:ltä uusi Prophecy-kaiutinsarja
Äänensieppaaja
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Koeajossa Peugeot 508 SW PSE Hybrid4 360 EAT8: Uudella ilmeellä
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Nissanille uusi maahantuoja Suomessa
LUETUIMMAT
Tällainen on uusi Toyota Urban Cruiser – Suomeen ensi syksynä
Sähköautojen myynti yhä jumissa – Toyota jyrää tilastojen kärjessä
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Toisen sukupolven Audi Q5 Sportback: Suomen maahantuontiohjelmaan kuuluvat vain ladattavat hybridiversiot
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Suomen ajokorttilainsäädäntöön vaaditaan sähköautomuutosta
Koeajossa MG5 LR Luxury: Harvinaisuus
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PUHELINLIITTYMÄ.COM
Kilpailuta puhelinliittymäsi ja tankkaa auto säästöillä
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI