Anu Virnes-Karjalainen
Kaj Kunnas, 54, ja hänen persoonallinen äänensä ovat etenkin urheilua seuraaville suomalaisille tuttuakin tutumpia. Uralle on mahtunut muun muassa 13 olympialaisten selostaminen, jääkiekon maailmanmestaruuskisoja ja erilaisia urheilumakasiiniohjelmia.
Parasta aikaa mies välittää TV 5:llä Suomen leijonien tunnelmia olympialaisissa Pyeongchangissa.
Töitä riittää, mutta eri tahtiin kuin ennen. Kaj irtisanoutui viime helmikuussa 27 työvuoden jälkeen Yleisradiosta. Päätös oli loppujen lopuksi helppo, vaikka Kaj oli unelmatyössä, hommassa joka ei työltä tuntunutkaan.
– Olin miettinyt asiaa jo useamman vuoden ajan, mutta aivoinfarkti vajaat kaksi vuotta sitten sinetöi ratkaisun.
Kipuja ei ollut
Toukokuisena aamuna 2016 Kaj heräili aamutoimiinsa tavalliseen tapaan. Hän oli palannut edellisenä päivänä työmatkalta Puolasta. Kylpyhuoneen peilin edessä hampaiden harjauksen ja deodorantin laittamisen välissä tuli tunne kuin lämmin siirappi olisi valunut pitkin pään toista laitaa. Kipua ei ollut. Peilistä näkyivät kasvot, joiden toinen puoli oli valahtanut.
– En olisi itse pystynyt soittamaan hätäkeskukseen, koska puhe oli niin sammaltavaa. Menin naapuriin, josta Aarne ja Tellervo soittivat ambulanssin, Kaj kertaa tapahtumia televisiopersoonaansa rauhallisempaan tyyliin.
Moni asia on piirtynyt mieleen tarkasti.
– Kello 7.42 juoksin Leinosille. 7.50 tuli ambulanssi ja 8.59 aloitettiin Meilahden sairaalassa liuotushoito, urheilutoimittaja pudottelee kellonaikoja niin kuin vain numeroita rakastava toimittaja osaa.
Onneakin oli matkassa. Kaj on usein miettinyt, kuinka olisi käynyt, jos infarkti olisi iskenyt edellisenä päivänä Puolassa tai edellisenä yönä. Toipumisen kannalta olennaista on, että liuotushoito päästään aloittamaan nopeasti.
Murehdin Rioa
Missään kohtaa hän ei pelännyt. Hoitohenkilökunnan ammattitaito loi turvallisuutta.
– Se oli kuin leijonien pukukopissa. Kaikki tietävät, mitä pitää tehdä. Kaikilla on oma roolinsa.
Mieleen hiipi kuitenkin ajatus ”entä, jos tämä onkin tässä. Entä, jos en selviä”.
Marianne-vaimo oli infarktin sattuessa työmatkalla Lontoossa ja ehti paikalle seuraavana päivänä. Molemmat tyttäret asuvat ulkomailla, toinen Kanadassa ja toinen Belgiassa.
– Murehdin sitä, jos en ehtisi sanoa heille, kuinka paljon heitä rakastan. Murehdin myös sitä, etten pääsisi elokuussa selostamaan Rion olympialaisissa.
Kun infarkti saatiin pysäytettyä ja Kaj tiesi selviävänsä, ajatukset muuttuivat. Vaimon ja tyttärien kanssa on nyt puhuttu kaikki tärkeät asiat. Sen sijaan Rio ei enää tuntunutkaan niin tärkeältä.
– Ajattelin, että on mahtavaa, että olen saanut olla 13 olympialaisissa mukana. Tämä riittää. En tarvitse enää mitään muuta. I´m done.
Syy jäi mysteeriksi
Suuria tunteita ja asennetta on tarvittu myös aivoinfarktista paranemisessa. Toipuminen lähti sujumaan alun jälkeen hyvin. Lääkäri kehotti tanssimaan. Se on parasta mahdollista treeniä, koska tarvitaan kuntoa, muistia ja mukana on myös tunne. Parin vuoden takainen osallistuminen Tanssii tähtien kanssa -kisaan tutustutti lajiin. Nyt siitä oli hyötyä.
– Tein mitä käskettiin. Kolmeen kuukauteen en saanut ajaa autoa. Neljän kuukauden kuluttua palasin osa-aikaisena takaisin töihin.
Kaj uskoo, että positiivisesta asenteesta on myös apua.
– Pyrin ajattelemaan kuin edesmennyt sukulaiseni. Hän tapasi sanoa, että ”Ei sitä aamulla tiedä, miten kivaa illalla on.”
Aivoinfarktin syy jäi mysteeriksi. Tavallisimmat riskitekijät kuten tupakointi, ylipaino, alkoholi tai korkea verenpaine puuttuivat. Isoa elämäntaparemonttia ei siis tarvittu, mutta suurin remontti tapahtui korvien välissä.
Arvomaailmassa työ putosi ykkössijalta viidenneksi ja terveys nousi ykköseksi. Sitten tulevat vaimo, lapset ja raha. Elämä on tässä ja nyt, eikä onnellisuuteen tarvita jatkuvasti uusia saavutuksia.
– Olin luullut osaavani elää hetkessä ennenkin, mutta eihän se niin ollut. Koko ajan piti tavoitella jotakin ja jotenkin sitä ajatteli olevansa kuolematon.
Enkeleitä maan päällä
Ajatus kuolemasta ei Kajsta ¬tunnu ahdistavalta. Elämänhalu on kova, mutta jos toisin käy, niin mikään ei jää kesken. Suhdetta uskontoon sairaus ei ole muuttanut. Mies on omalla tavallaan uskovainen eikä hän usko, että kaikki on sattumaa tai säkää.
– Enkeleitä varmasti on, mutta en ole varma ovatko ne taivaassa. Ehkä ennemminkin kanssaihmisinä keskuudessamme.
Moni on tullut puhumaan Kajlle omista vaikeista kokemuksistaan. Se on lisännyt yhteisöllisyyden tunnetta.
–Kun tuntematon mies huikkaa auton ikkunasta ’kiva, että oot tolpillas’ tai toinen infarktin kokenut sanoo, että ’ kyllä me pärjätään’. niin onhan se päivä kultainen.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.