Sami Takala
Katse varpaisiin. Onko isovarvas kääntynyt pienempiä varpaita kohti? Näkyykö isovarpaan tyvinivelen kohdalla jalan sisäsyrjällä kyhmy? Aristaako se?
Jos vastaus on kyllä, jalassa on todennäköisesti vaivaisenluu eli isovarpaan virheasento. Siinä isovarpaan tyvinivel ärtyy, turpoaa ja työntää isovarpaan vinoon kohti muita varpaita, pahimmillaan jopa niiden alle tai päälle. Tyvinivelen rakenne pettää, eikä varvas oikene.
Pikkuvarpaan vastaavaa ongelmaa kutsutaan räätälinkyhmyksi tai -patiksi. Silloin pikkuvarvas kääntyy sisäänpäin.
Jos vaivaisenluuta ei hoida, jalan virheasennot pahenevat ja elämä vaikeutuu: kävelystä tulee tuskaa, eikä sopivia kenkiä tahdo löytyä.
1. Mistä vaivaisenluu johtuu?
Vaivaisenluu oli harvinainen esimerkiksi Japanissa ennen kuin siellä yleistyi naisten länsimainen kenkämuoti eli kapeakärkiset korkokengät. Vaivaisenluu on monen tekijän summa. Usein alttius siihen periytyy. Myös jalan muut virheasennot, reuman kaltaiset tulehdukselliset nivelsairaudet ja löysät nivelet altistavat vaivaisenluulle.
Todennäköisyys saada vaivaisenluu on 50–60 prosentin luokkaa, jos se on jommallakummalla vanhemmista. Riski on vielä suurempi, jos molemmilla vanhemmilla on vaivaisenluu.
2. Mitä oireita vaivaisenluu aiheuttaa?
Vaivaisenluu hankaloittaa liikkumista. Tulehtuessaan isovarpaan tyvinivel turpoaa, alkaa punoittaa ja aristaa. Kävely ja kenkien käyttäminen tekevät kipeää.
Jalan sisäsyrjään muodostuva kyhmy hankautuu helposti. Hiertymien lisäksi känsät ovat yleinen riesa vaivaisenluussa. Kipua voi tuntua myös nilkassa, päkiässä ja sääressä.
3. Miten vaivaisenluuta voi ehkäistä?
Paras tapa välttyä vaivaisenluulta ja pysäyttää sen paheneminen on valita yksilölliset, juuri omaan jalkaan sopivat kengät. Lisäksi on hyvä harrastaa jalkajumppaa.
4. Millaiset ovat sopivat kengät?
Yleinen nyrkkisääntö on, etteivät kengät saa puristaa. Varpaiden ja kengän kärjen välissä tulee olla riittävästi tilaa, runsas sentti. Kenkien on oltava kärjestä tarpeeksi leveät, jotta varpailla on tilaa liikkua. Varpaita pitää pystyä koukistamaan ja harittamaan kengät jalassa.
Moni ajattelee virheellisesti, että kengän täytyy olla kuin sukka. Tällä on ikävät seuraukset: puristavat kengät johtavat jalkaterän asentomuutoksiin. On hyvä muistaa, että jalka laajenee päivän aikana: aamulla kengät saattavat tuntua väljemmiltä kuin iltapäivällä. Lisäksi jalka liukuu kengässä kärkeä kohti, vaikka sitä ei välttämättä huomaa.
Jos vaivaisenluu on edennyt jo pitkälle, jalassa on monesti muitakin asentomuutoksia ja tarvitaan tukipohjallinen. Apua voi olla esimerkiksi jalan holvikaarta tukevasta pohjallisesta. Alkavien vasaravarpaiden aiheuttamaa kipua voi lievittää kengän sisäpohjaan liimattavalla pienellä geelityynyllä.
5. Mitä hyötyä on jalkajumpasta?
Jalkajumppaa voi suositella kaikille, sillä se auttaa jalkoja ja varpaita voimaan hyvin. Parhaimmillaan se voi auttaa pääsemään eroon vaivaisenluusta.
Harjoittelu aktivoi ja vahvistaa jalkaterän lihaksia ja niveliä, jotka muun muassa pitävät isovarpaan oikeassa asennossa. Myös nilkan liikkuvuus ja tasapaino paranevat jumpalla.
Yksinkertainen jalkajumppa on varpaiden harittamista ja koukistamista. Sitä voi tehdä muutaman minuutin ajan joka päivä vaikka sohvalla löhötessä.
6. Miten vaivaisenluu hoidetaan?
Vaivaisenluuta hoidetaan ensin kuntouttamalla: tekemällä jalan asentoa korjaavia lihasharjoitteita ja valitsemalla yksilölliset kengät. Jalka- tai fysioterapeutti auttaa valitsemaan sopivat jalkineet ja selvittää, tarvitaanko erikoispohjallisia.
Kivun ja tulehduksen lievittämiseen voi kokeilla kylmähoitoa ja tarvittaessa apteekista ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä. Kylmähoitoa voi käyttää muutaman kerran päivässä 10–20 minuuttia.
Kahden tai useamman varpaan väliin on saatavissa myös erilaisia silikonista valmistettuja tukia, joista halvimmat maksavat muutaman euron. Varpaanoikaisija eli varvasortoosi tukee isovarpaan oikeaa asentoa, vähentää venytystä, estää vaivaisenluun pahenemista ja lievittää kipua. Ortoosien ei ole kuitenkaan tieteellisesti todistettu korjaavan varpaiden virheasentoja.
7. Milloin vaivaisenluu leikataan?
Leikkaushoitoon päädytään lääkärin tutkimuksen ja tarkan harkinnan jälkeen silloin, kun muut hoitomuodot eivät auta ja kipu haittaa arkea. Esimerkiksi isovarpaan kosmeettinen haitta ei yksin riitä syyksi leikkaukseen. Ennen leikkausta jalasta otetaan röntgenkuvat.
8. Kuinka kauan toipuminen kestää?
Leikkauksen jälkeen pitää liikkua varovasti. Paraneminen kestää melko pitkään, sairauslomaa voi tarvita jopa pari kolme kuukautta. Toipuminen vie kokonaisuudessaan puolisen vuotta.
Vaivaisenluu voi uusiutua myös leikkauksen jälkeen, eivätkä leikkaukset aina onnistu. Joskus harvoin potilaalle joudutaan tekemään uusi leikkaus. Varpaan virheasento uusiutuu eri lähteiden mukaan 10–30 prosentilla leikatuista.
HELPPO VARVASJUMPPA
1. Harota varpaita sekä vapaana että lattiaan painettuina.
2. Nosta isovarvas ylös samalla kun pidät muut varpaat kiinni lattiassa. Tee sitten päinvastoin.
3. Istu tuolille ja aseta vanhan tennispallon puolikas isovarpaan tyvinivelen alle. Pidä kantapää lattiassa ja purista palloa isovarpaan tyvinivelellä. Toista 10-15 kertaa.
4. Venytä varpaiden koukistajia: Aseta ehjä tennispallo lattialle seinää vasten. Pidä kantapää lattiassa ja nosta varpaat pallon päälle. Siirrä painoa eteenpäin. Venytys tuntuu varpaiden ja jalkaterän alla.
Lähde: Selkäliitto ja jalkaterapeutti Reeta Eskelinen.
Juttua varten on haastateltu ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Oliver Michelssonia Ortonista ja Terveystalosta ja jalkaterapeutti Reeta Eskelistä Helsingin jalkaterapiasta.
3 faktaa vaivaisenluusta
Yleinen. Vaivaisenluu on hyvin tavallinen vaiva. Arviolta jopa kolmasosa länsimaalaisista kärsii siitä.
Kaikenikäisillä. Vaivaisenluu voi tulla periaatteessa minkä ikäisenä tahansa. Se voi olla ihmisellä jo syntyessä. Yleisempi on kuitenkin niin sanottu hankinnainen vaivaisenluu, joka kehittyy tavallisesti 40–60 vuoden iässä.
Eniten naisilla. Vaivaisenluu vaivaa sekä naisia että miehiä, mutta naisilla se on lähes kymmenen kertaa yleisempi.
Pehmustetta ja tukea apteekista
Jalkojen suojaksi ja kipuja lievittämään on monenlaisia pieniä välineitä
- kenkään päkiän alle kiinnitettävät geelityynyt
- jalkaan ja varpaisiin pujotettavat pehmusteet silikonista ja vaahtokumista
- oikaisijat eli ortoosit
- lastat
- kinesio- ja urheiluteipit
- hiertymiä ehkäisevät teipit ja erikoislaastarit.
Yksilöllisiä silikoniortooseja voi teettää esimerkiksi jalkaterapeutilla.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.