Kahdellakin led-valolla pärjää, mutta lisäpaukkuja haluava saa nyt asentaa myös kolmannen valaisimen. Kaikkien yhtä aikaa palavien kaukovalojen yhteenlaskettu referenssiluku saa olla korkeintaan 100.
Raimo Tengvall
Kaipaatko autoon lisää valoa? Kaikki täsmätieto lisäkaukovaloista
Lisäkaukovaloja saa nyt asentaa 1–3 kappaletta. Lisävalosäännöt muuttuivat samoihin aikoihin, kun led-lisävalovalikoima on laajentumassa.
Pimeään vuodenaikaan on harvoin liikaa valoa – hyvä, jos sitä on edes riittävästi. Suomi onkin ollut yhdessä Ruotsin kanssa lisävalojen luvattu maa. Länsinaapurissa autoissa on tosin tähän saakka ollut suomalaisia suuremmat kolmen lisävalon patteristot.
Nyt tilanne on muuttunut valoisammaksi myös meillä. Tästä syksystä alkaen Suomessa saa olla tieliikennekäytössä myös pariton määrä lisäkaukovaloja – siis yksi, kaksi tai kolme.
Kunnia tilanteen helpottumisesta menee Liikenteen turvallisuusvirastolle, joka on muutenkin osoittautunut kohtuullisen ahkeraksi norminpurkajaksi. Aiemmin autojen ja perävaunujen varusteista säädettiin liikenne- ja viestintäministeriön asetuksessa. Nyt ajoneuvolakia on muutettu ja norminantovaltuus annettu Trafille. Heti alkajaisiksi Trafi laittoi tuulemaan valoasioissa.
– Toiveita on aiemminkin ollut Ruotsissa käytettävän tapaisesta kolmannesta lisävalosta, kommentoi erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Trafista.
– Kun lisäksi on tullut kompakteja ledejä, jotka voi asentaa keskelle, niin on ollut järkevää tehdä näin. Koska kyseessä on puhtaasti kaukovalaisin, niin senhän ei tarvitse osoittaa ajoneuvon reunoja. Tällaista joustavuutta on ajateltu.
Toisena valoihin liittyvänä uudistuksena helpotetaan USA:n ja Japanin vaatimusten mukaisten valojen hyväksyntää. ”Vihdoin”, huokaavat varmasti monet noista maista käytettyjä autoja vuosien mittaan tuoneet. Aiemmin nähty muutostöiden vaiva harmittaa varmasti nyt entistä enemmän.
Maltilla lisäkaukovaloja - Trafin määräyksen mukaan autossa saa olla 25 kappaletta yhtä aikaa palavia kaukovaloja.
Raimo Tengvall
Kaukovaloja määrätty määrä
Olisiko nyt aika laittaa oman auton edessä avautuva yöllinen maantiemaisema hehkumaan valoisana?
Rajoittavin tekijä referenssiluku 100 28.8.2017 voimaan tulleen Trafin määräyksen mukaan autossa saa olla 2–5 kappaletta yhtä aikaa palavia kaukovaloja. Näin maksimi on käytännössä auton omat kaukovalot ja kolme lisävaloa. Lisäksi lähivalot saavat palaa yhtä aikaa kaukovalojen kanssa.
Yli 12-tonnisissa ajoneuvoissa sallitaan kuusi kaukovaloa. Rekoissahan on usein kattovaloja myöten kunnon valopatteristot. Vuodesta 2013 alkaen kattokaukovalot on sallittu myös henkilö- ja pakettiautoissa, jos niiden valo ei osu auton rakenteisiin kuskin näkökentässä.
Pari asiaa hieman hillitsee villimpiä valovarusteluajatuksia. Yksi on vaatimus E-hyväksynnästä: sekä valoyksikön että siinä käytettävien polttimoiden pitää olla E-hyväksyttyjä tieliikennekäyttöön.
Toinen hillitsevä tekijä on yhtä aikaa palavien kaukovalojen yhteenlaskettu referenssiluku, joka saa olla korkeintaan 100.
Vertailulukujen äärelle
Referenssiluku (englanniksi ”reference value”) tulee auton valaisinten asennusta koskevasta E-sääntö 48:sta. Sen voisi suomentaa paremmin ”vertailuarvoksi”. Kyseisen E-säännön mukaan kaukovalojen voimakkuus saa olla enintään 430 000 kandelaa, joka vastaa vertailuarvoa 100. Kandela taas on valon voimakkuuden yksikkö, joka kuvaa valovirtaa avaruuskulmaa kohti. Yhden valaisimen referenssiluku on yleensä välillä 10–20.
Fysiikasta takaisin käytäntöön. Jos esimerkiksi auton omien kaukovalojen referenssiluku on 20, autoon saa asentaa kolme referenssiluvun 20 lisäkaukovaloa. Eli auton omista kaukovaloista 2 x 20 = 40 ja lisäkaukovaloista 3 x 20 = 60. Satanen tulee aika nopeasti vastaan, sillä monissa lisäkaukovaloissa referenssiluku on jopa yli 30.
Referenssiluku löytyy helpoiten lisävalojen tiedoista. Auton alkuperäisistä valoista tieto näkyy jossakin kohtaa valoumpiota olevasta tyyppihyväksyntämerkinnästä. Osassa valaisimista se on umpion ”lasissa”, osassa umpion yläpinnalla, jolloin sen näkeminen edellyttää konepellin avaamista. Jos halogeenikaukovalossa ei ole referenssilukutietoa, sen laskennalliseksi referenssiluvuksi katsotaan 20.
Auton oman kaukovalon referenssiluku löytyy yleensä valoumpiosta. Tässä SsangYongissa luku on 12,5, ja se näkyy umpion lasissa.
Raimo Tengvall
Ledit toivat lisävalot takaisin
Perinteisimmät lisäkaukovalot ovat halogeenivaloja. Niiden kappalekohtainen lähtöhintataso on 10–20 euroa. Hinnasta voi päätellä, että valoteho ei silloin ole ehkä sitä kaikkein huiminta tasoa. Vielä isompi puute on halvimmista valaisimista puuttuva ECE- eli E-hyväksyntä – silloin ongelmia tulee viimeistään katsastuksessa.
Huomattavasti kunnollisempi valikoima erilaisia halogeenilisäkaukovaloja löytyy kappalehinnan ollessa 50–100 euroa – silloin valaisimissa on yleensä hyväksynnän lisäksi myös enemmän valotehoa. Halogeenivalaisimien muodot ovat perinteiset eli pyöreä, suorakaide ja ovaali. Joku pitää tietynlaisena etuna sitä, että jos autossa on halogeenilähivalot, niin valon väri on sama. Toiset taas haluavat maksaa siitä, että pääsevät eroon kelmeästä ”ysärivalosta”.
Silloin ratkaisu on nopeasti yleistyvä led. Päivänvalon värinen led-valo saattaa pitää pitkällä taipaleella paremmin hereillä. Se näyttää modernimmalta – mutta joidenkin mielestä kylmemmältä. Led-lisäkaukovalojen kappalehinta alkaa sadan euron tietämiltä.
Led-tekniikan hienous liittyy valaisimien vapaaseen muotoiluun. Osa valaisimista on perinteiseen tapaan pyöreitä, mikä voi näyttää kivalta pakettiauton tai maasturin keulalla. Matalampi ratkaisu sopii puolestaan yleensä paremmin nykyaikaisiin henkilöautoihin. Kaksi tai kolme pientä led-lisävaloa on muutaman satasen hintainen tehopatteristo.
Toinen vaihtoehto on yksi matala ja leveä led-lisävalotanko, joka asennetaan keskelle. Sellaisen saa 150–400 eurolla. Erityisesti näitä valaisimia ajatellen hyväksyttiin mahdollisuus käyttää vain yhtä kaukovaloa. Vaikka yhdessä valoyksikössä onkin rutkasti pikkuisia led-valoja, se mielletään yhdeksi valaisimeksi.
Ksenonvalot ovat nopeasti katoamassa lisäkaukovalomarkkinoilta. Niitä löytyy nykyään lähinnä poistotuotteiden joukosta, ja niiden kappalehinnat alkavat noin 200 eurosta. Hyvälaatuisiin led-valoihin verrattuna ksenonien suurin etu on joskus ollut hieman leveämpi valokuvio – uudemmat led-valot ovat kuroneet tämän ksenonien etumatkan umpeen. Ksenonien etujen poistuttua niiden suosio hiipuu nyt yhtä nopeasti, kuin mitä led-lisävalojen suosio kasvaa.
Lisää parkkivaloa
Monen lisävalon yhteydessä on myös lisäparkkivalo. Nämä yleensä ledeinä toteutetut lisäparkit ovat erityisen yleisiä pyöreiden lisävalojen ulkokehillä. Niillä autoon saa lisää näyttävyyttä myös normaaliajossa – lisäkaukovalothan palavat vain korpitaipaleilla, kun kukaan ei ole näkemässä…
Vaikka lisävalojen yhteydessä olevat parkkivalot ovatkin todella yleiset, ne ovat itse asiassa yleensä laittomia. E-sääntö 48:n mukaan etuvalaisimia eli ”parkkivaloja” saisi olla vain kaksi kappaletta. Lisäksi niiden pitäisi olla vähintään 60 senttimetrin päässä toisistaan.
Ilmeisesti monet katsastusasemat pitävät tässä asiassa järjen kädessä eivätkä puutu asiaan, tekeväthän lisäparkkivalot autosta helpommin havaittavan eli turvallisemman.
Tällä hetkellä myynnissä olevat lisävalot ovat lähes poikkeuksetta led-valoja. Osa niistä muistuttaa ulkonäöltään perinteisiä halogeeneja.
Avustaja1 Avustaja ANNABELLA
Näppärä asentaa itse
Vähänkin autosähköjen kanssa tekemisissä olevat huoltoliikkeet asentavat lisävalot helposti. Myös yksityishenkilö voi – ja saa – tehdä asennuksen. Asennus onnistuu, kun omistaa perustyökalut ja uskaltaa hieman purkaa autoa.
– Lisävalojen asennuksessa on kaksi osaa: sähköpuoli ja valojen kiinnittäminen, tiivistää Bosch- ja Cibie-lisävaloja maahantuovan Kahan tuotepäällikkö Jarmo Koivisto.
– Valoille tuodaan releen kautta sähkö, ja niitä ohjataan joko signaalipiuhasta tai sitten CAN-väylän kautta.
Halogeenikaukovalollisissa ja myös joissakin ksenonkaukovalollisissa autoissa voi yksinkertaisesti vain ottaa pitkien valojen herätteen. Lisävalot juotetaan tai liitetään liittimillä releeseen ja kaukovalojen signaalipiuhaan. Kolvin käyttö on siis plussaa, mutta se ei ole pakollista. Juotos pitää usein paremmin kuin liittimet. Liittimiä käytettäessä ne kannattaa suojata hyvin kutistesukalla tai sähköteipillä.
Jos autossa on modernit led-ajovalot tai monimutkaisemmat ksenonit, asennuksessa tarvitaan CAN-väylään yhdistettävä moduuli. Tarve johtuu yleensä siitä, että kaukovaloille ei ole erillisiä polttimoita ja johtoa. Lisäkaukovaloja varten pitää silloin hankkia CAN-moduuli, joka ohjelmoidaan autokohtaisesti. Moduulista saadaan tieto kaukovalojen sytyttämisestä analogisesti, jolloin voidaan ohjata lisäkaukovalojen relettä.
CAN-väylätapauksessa omatoimiasentaminen edellyttää jo hieman enemmän selvitystyötä. Tärkeä kysymys on jo se, mihin moduuli kytketään kiinni. Joissakin autoissa voi olla valmiina liitin tätä varten. Muuten se liitetään suoraan johtonippuun, jolloin pitää tietää oikeat johdot ja varoa vahingoittamasta muita johtoja.
Valojen kiinnitys
Valojen kiinnittämistä varten on tarjolla monenlaisia ratkaisuja. Yksi yleistyvä ratkaisu on rekisterikilven taakse laitettava laatta, joka säästää enemmiltä puskurin porailuilta. Laatassa on kilven yläpuolella ulkonevat osat, joissa on reiät valojen kiinnittämistä varten. Tällaista ratkaisua voi käyttää vain silloin, jos autossa on rekisterikilven yläpuolella esteetöntä tilaa.
Kiinnityslaatta ei yleensä yksin riitä pitämään valot kunnolla paikallaan. Valojen täriseminen on todella häiritsevää, ja sen eliminoimiseksi varsinkin korkeammat valaisimet tarvitsevat yleensä ylätuen, jolla valaisin kiinnitetään etusäleikköön.
Myös erilaisia asennusrautoja löytyy kattava valikoima. Jykevämpänä ratkaisuna asennusrauta riittää usein ainoaksi kiinnikkeeksi. Niiden kohdalla pitää muistaa, että ilman hyväksyntämerkintää oleva asennusrauta saa painaa korkeintaan 0,5 kiloa. Sitä painavammassa eli vähänkin karjapuskurimaisemmassa ratkaisussa pitää olla E-hyväksyntä.
Raimo Tengvall
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Nissanille uusi maahantuoja Suomessa
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa BYD Tang Black Edition: Tasokasta tilaa
Koeajossa Range Rover Sport P440e Plug-In Hybrid Dynamic HSE: Arvokas tyylitaituri
Koeajossa MG5 LR Luxury: Harvinaisuus
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Kaapelivalmistajan kaiutin
Valoa ja ääntä
Tehokas SET-putkivahvistin
Klipschin uusi jalustakaiutin
Musical Fidelityn uusi levysoitin
Digitaali-digitaali-muunnin Saksasta
Näin luot järjestystä jääkaappiin ja vähennät samalla ruokahävikkiä
Audiolabilta esi- ja päätevahvistin
Burleskitaiteilijan talossa on salonkitunnelmaa & sukuaarteita
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Nissanille uusi maahantuoja Suomessa
LUETUIMMAT
Tällainen on uusi Toyota Urban Cruiser – Suomeen ensi syksynä
Sähköautojen myynti yhä jumissa – Toyota jyrää tilastojen kärjessä
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Toisen sukupolven Audi Q5 Sportback: Suomen maahantuontiohjelmaan kuuluvat vain ladattavat hybridiversiot
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Suomen ajokorttilainsäädäntöön vaaditaan sähköautomuutosta
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PUHELINLIITTYMÄ.COM
Kilpailuta puhelinliittymäsi ja tankkaa auto säästöillä
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI