Muista aina huomioida turvallisuus renkaiden vaihdossa.
Oskari Pentti
Miten renkaat tulisi säilyttää?
Renkaiden säilytys saattaa päänvaivan lisäksi aiheuttaa ongelmia renkaille. Oikealla säilytyksellä renkaiden ominaisuudet säilyvät paremmin kausisäilytyksen aikana.
Renkaista on huolehdittava myös silloin, kun ne eivät ole asennettuna auton alle. Helpoiten ja vähimmällä vaivalla renkaiden säilytyksen hoitaa käyttämällä rengashotellia.
Rengashotellin käytössä on monia hyviä puolia: renkaita ei välttämättä tarvitse vaihtaa itse, ja koska renkaita ei tarvitse pitää omissa nurkissa, tilaa jää enemmän muille tavaroille. Myöskään renkaiden ja vanteiden puhdistuksesta ja niiden kunnon tarkastuksesta ei tarvitse huolehtia itse.
Pesu ei välttämättä automaattisesti kuulu perushintaiseen kausisäilytykseen, joten tämä kannattaa tarkastaa erikseen. Rengashotellit säilyttävät renkaat oikeissa olosuhteissa, ja ne on vakuutettu renkaiden säilytyksen ajan.
Huono puoli on tietysti se, että palvelu maksaa. Toinen huono puoli on se, että jos talvi tulee ”yllättäen”, valtaosa autoilijoista haluaa vaihdattaa renkaat saman viikon aikana, joten vaihtoajan saaminen voi olla hankalaa. Tähän ongelmaan auttaa pieni ennakointi esimerkiksi siten, että nastattomien talvirenkaiden käyttäjä vaihdattaa renkaat alle jo aiemmin. Myös itse vaihdetut renkaat voi toimittaa rengashotelliin kausisäilytykseen.
Auton nosto
Mitä pitää huomioida, kun renkaat vaihtaa itse ja säilyttää ne omissa nurkissa?
Renkaanvaihdossa on tärkeää huomioida turvallisuus. Varmista, että nostat autoa tasaisella ja riittävän kantavalla alustalla. Huolehdi siitä, että auto pysyy varmasti paikallaan renkaanvaihdon aikana. Löysää pultteja/muttereita hieman, ennen kuin nostat pyörän ilmaan. Jos käytät ”pulttipistoolia”, esilöysäämistä ei tarvitse tehdä.
Älä käytä auton omaa tunkkia, sillä se ei ole mitoitettu kausirenkaanvaihtoja silmällä pitäen. Auton tunkki on tarkoitettu käytettäväksi rengasrikkojen yhteydessä, ja jo yhden vuoden kausivaihtojen aikana tunkkia tulee käytettyä enemmän, kuin mitä sitä tulisi rasitettua auton elinaikana rengasrikkojen takia.
Kun olet nostanut auto nurkan ilmaan, varmista, että auto ei pääse putoamaan maahan renkaanvaihdon aikana. Laita auton alle tuki, sopiva palikka tai jotakin vastaavaa.
Renkaiden paikat
Merkitse irrottamaasi pyörään esimerkiksi renkaan sisälaitaan tai vanteen sisäpuolelle paikka, jolla se oli. Voit myös käyttää esimerkiksi vanteeseen narulla kiinnitettävää pahvilappua.
Renkaan paikan merkitsemisellä varmistetaan, että seuraavalla kerralla pyörä tulee asennettua samalle puolelle autoa, jolloin sen pyörimissuunta ei vaihdu. Pyörimissuunnan säilyttäminen säästää selvää rahaa.
Renkaan kulutuspintapalat kuluvat käytössä hieman ”sahalaitaisiksi”. Kulutuspintapalan se puoli, joka renkaan pyöriessä osuu ensin maahan, kuluu suuremman muokkaantumisen takia enemmän kuin kulutuspintapalan jättöpuoli. Jos pyörimissuunnan vaihtaa, niin rengas kuluu aluksi huomattavasti nopeammin, kun kulutuspinnan sahalaita pyrkii muuttumaan portaalle toisinpäin.
Jos autossa ei ole mitään apujärjestelmiä, paremmat renkaat tulee ensisijaisesti asentaa taka-akselille.
Oskari Pentti
Vaihdot akseleille?
Renkaat kannattaa yleensä vaihtaa kausivaihdossa niin, että aiemmin edessä olleen pyörän vaihtaa taakse ja takana olleen eteen. Tällä tavalla toimittaessa renkaat kuluvat tasaisemmin, sillä vetotapa vaikuttaa renkaiden kulumiseen. Vetävän akselin renkaat kuluvat enemmän kuin vapaasti pyörivällä akselilla, eli etuvetoisessa autossa eturenkaat – ja vastaavasti takavetoisessa autossa takarenkaat – kuluvat yleensä nopeammin. Tätä akselilta toiselle vaihtamista ei tietenkään voi tehdä, jos etu- ja taka-akselilla on erikokoiset renkaat.
Se, pitääkö paremmat renkaat asentaa etu- vai taka-akselille, saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Jos renkaat ovat kuluneet liki tasatahtia, niin niiden paikka kannattaa vaihtaa edellä olevan ohjeen mukaisesti. Jos taas toisissa renkaissa on pintaa reilut kuusi millimetriä ja toisissa vain muutama millimetri, kannattaa paremmat renkaat yleensä asentaa taakse ja uusia heikkokuntoisemmat hetken päästä.
Se, asennetaanko paremmat renkaat eteen tai taakse, on hieman monimutkaisempaa. Jos autossa ei ole mitään apujärjestelmiä, paremmat renkaat tulee ensisijaisesti asentaa taka-akselille, jotta perä ei lipsahtele äkkinäisesti luistoon. Ajonvakautuksella varustetussa autossa tilanne on hieman ristiriitaisempi, sillä ajonvakautushan käyttää hyvin paljon juuri etupyöriä ajolinjan suitsemiseen. Paras tilanne on se, että eri akseleilla olevien renkaiden urasyvyydessä ei ole eroa millimetritolkulla.
Kovin eriparisilla renkailla varustetun auton kuljettajan on pidettävä mielessä, että toisen akselin renkaat ovat heikommassa kunnossa ja sovitettava ajonopeus sen mukaan. Se, että renkaiden urasyvyydet ovat vaadituissa rajoissa, ei automaattisesti tarkoita sitä, että autolla voi turvallisesti ajella kaikissa olosuhteissa tiekohtaisia nopeusrajoituksia. Kuljettavan on siis pidettävä järki päässä – ja myös käytettävä sitä. Sama koskee luonnollisesti sitä, että kaikki renkaat ovat kuluneet muutaman millimetrin tuntumaan.
Pannuhuoneeseen? Pihanvarastoon?
Alta otettuja renkaita ei kannata lähteä kiireellä pyörittelemään tallin nurkkaan tai pihan perälle. Renkaat ja vanteet kannattaa ensin pestä miedolla saippualiuoksella. Pestessä kannattaa kiinnittää huomio muutamaan seikkaan. Jos käytössäsi on painepesuri, älä käytä täyttä painetta ja pese kumit tavanomaista suuremmalta etäisyydeltä. Täydellä paineella läheltä pestäessä painepesurin pistemäinen vesisuihku saattaa vaurioittaa kumia. Huuhtele lopuksi renkaat huolellisesti, ettei niihin tai kulutuspintauriin ei jää saippuaa.
Varastoinnissa on kiinnitettävä huomio muutamaan seikkaan. Ensinnäkin renkaisiin kannattaa lisätä painetta vielä tässä vaiheessa, kun ne otetaan pois auton alta. Tämä auttaa siihen, että renkaaseen ei tule renkaiden säilytyksen aikana muodonmuutoksia niin helposti kuin tyhjentyneeseen renkaaseen.
Renkaita ei kannata jättää autotallin nurkkaan, jos vaarana on se, että ne voivat joutua kosketuksiin erilaisten kemikaalien kanssa. Omakohtaisesta kokemuksesta tiedän, että öljylätäkössä seisseen renkaan kulutuspintakumi turpoaa talven aikana mielenkiintoisen näköiseksi. Näin vaurioitunutta rengasta onkin sitten turha asentaa keväällä alle.
Missä säilyttää renkaat? Helpoiten ja vähimmällä vaivalla renkaiden säilytyksen hoitaa käyttämällä rengashotellia.
Oskari Pentti
Muutkaan kemikaalit eivät tee renkaalle hyvää, joten renkaita ei kannata pinota lattialle, jos vaarana on niiden joutuminen kosketuksiin erilaisten aineiden kanssa. Jos tallilla tehdään suurempia remontteja ja vaarana on, että renkaat saavat päälleen esimerkiksi kipinäsuihkun, paikka ei ole sopiva renkaiden säilyttämiseen.
Pannuhuone tai ullakkokomero ei ole lämpötilansa vuoksi oikea paikka säilyttää renkaita. Ullakko saattaa tuntua tähän aikaan vuodesta houkuttelevalta ajatukselta, mutta ainakin kesällä vintit ovat yleensä tuskaisen kuumia paikkoja. Korkea lämpötila kovettaa kumia ja renkaan ominaisuudet kärsivät. Suora auringonpaiste ja eritoten ultraviolettisäteily eivät ole hyväksi renkaalle, joten renkaat pitäisi suojata auringolta.
Nyt herää tietysti kysymys, että miten auringonvalo voi olla haitallista, eihän juuri kukaan suojaa renkaita auringolta silloin, kun ne ovat auton alla. Tämä on totta, mutta renkaita ei silti kannata ehdoin tahdoin altistaa UV-valolle renkaiden säilytyksen aikana.
Paras paikka renkaiden säilyttämiseen on tasalämpöinen, viileä ja valolta suojattu. Lämpötilan tulisi olla alle +25 celsiusastetta, mutta mielellään kuitenkin plussan puolella.
Renkaiden säilytys pinossa tai pystyssä?
Renkaiden säilyttämisestä löytyy erilaisia ohjeita. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että sillä, onko yhden auton vanteelle asennetut renkaat säilytyksen aikana pinossa vai pystyssä, ei ole mitään vaikutusta renkaalle – ei varsinkaan silloin, jos renkaisiin lisää hieman normaalia käyttöpainetta suuremman paineen.
Eli renkaat voivat olla pystyssä tai yhteen pinoon niputettuna. Vanteilla olevat renkaat voi myös ripustaa vanteesta seinälle roikkumaan. Myynnissä on myös telineitä, jossa renkaat ovat päällekkäin, mutta kumiosat eivät koske toisiinsa, vaan pinotut renkaat tukeutuvat vanteesta telineeseen. Pinottujen renkaiden päälle ei kuitenkaan kannata kasata röykkiöittäin muuta tavaraa lisäpainoksi.
Renkaiden säilytys ei siis sinänsä ole hankalaa, mutta niiden säilytys vie tilaa. Ja renkaiden säilytyspaikkaan pitää kiinnittää enemmän huomiota, kuin mitä esimerkiksi puutarhakalusteiden varastointi edellyttää.
Oskari Pentti
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Nissanille uusi maahantuoja Suomessa
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa BYD Tang Black Edition: Tasokasta tilaa
Koeajossa Range Rover Sport P440e Plug-In Hybrid Dynamic HSE: Arvokas tyylitaituri
Koeajossa MG5 LR Luxury: Harvinaisuus
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Nyt on kova uutinen
Hybridivahvistin digitoituu
Mäntyharjulla vietetään huvilajoulua Marikin tapaan
Yksi eteen, kahdeksan taakse
Puolalaista nostalgiaa
Musical Fidelityltä mm/mc-levysoitinesivahvistin
Näyttelijä Ella Pyhältö: Joulu alkaa näyttämöltä
Putkilaitteita vuonomieheltä
LAB12:sta uusi integroitu vahvistin
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Nissanille uusi maahantuoja Suomessa
LUETUIMMAT
Tällainen on uusi Toyota Urban Cruiser – Suomeen ensi syksynä
Sähköautojen myynti yhä jumissa – Toyota jyrää tilastojen kärjessä
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Toisen sukupolven Audi Q5 Sportback: Suomen maahantuontiohjelmaan kuuluvat vain ladattavat hybridiversiot
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Suomen ajokorttilainsäädäntöön vaaditaan sähköautomuutosta
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PUHELINLIITTYMÄ.COM
Kilpailuta puhelinliittymäsi ja tankkaa auto säästöillä
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI