www.mikapollari.com
Kirsi-Marja Kauppala
Mitä jooga tuo ensimmäiseksi mieleen? Ajatteletko ehkä Intiaa, omituisia asentoja tai pitkäpartaisia guruja? Vai kenties tervettä selkää, rentoa oloa ja onnellista hymyä? Jooga on kaikkea tätä – ja paljon enemmän.
Se on matkannut pitkän tien alkujuuriltaan Intiasta tuhansien vuosien takaa nykypäivään. Viime vuosikymmeninä jooga on valloittanut monen suomalaisen sydämen, mutta herättää yhä ennakkoluulojakin.
Mitä jooga siis on pähkinänkuoressa, joogaopettaja Kylli Kukk?
- Jooga on kehon ja mielen harjoitus, joka vahvistaa niin henkisiä kuin fyysisiä muskeleita.
Kukk kertoo, että Intiassa joogan askeettisia temppuja harjoittivat alun perin vain miehet. Nykyjooga on taas modernia, lempeää ja sopii kaikille iästä ja sukupuolesta riippumatta. Ja toisin kuin yleisesti luullaan, joogan aloittaakseen ei tarvitse olla notkea.
Jäykkyyden sulattaja
Kylli Kukk on toiminut joogaopettajana 24 vuotta, mutta ensimmäisinä opetusvuosinaan hän ei taipunut paljoakaan. Vasta vuosien kärsivällisen harjoittelun jälkeen kehoon on tullut joustoa.
- Joogassa kehon notkeutta tärkeämpää on mielen notkeus, sallivuus, armollisuus ja itsensä hyväksyminen.
Kukk muistuttaa, että jäykkyys johtuu usein geeniperimästä. Toisilla meissä on nivelissä synnynnäisesti enemmän kollageenia, mikä tekee jäykemmäksi. Toisilla on taas enemmän elastaania, jolloin nivelet ovat joustavammat.
- Joogassa ei ole tärkeintä se, miltä asento näyttää, vaan että siinä on hyvä olla ja on helppo hengittää ja nauttia.
Vaikka joogan aloittaisi kuinka kankeana tahansa, harjoitus tasapainottaa kehoa: jäykkä notkistuu ja heikko vahvistuu. Sama tapahtuu myös luonteelle. Suorittajasta tulee rennompi, ja taivaanrannanmaalari saa jämptiyttä. Mitä oma keho ja luonne sitten kaipaavatkin, puuttuvat ominaisuudet hioutuvat hitaasti mutta varmasti esiin joogamatolla.
Hengitys kapellimestarina
Tavallisesta venyttelystä joogan erottaa tietoinen hengitys, sillä jokainen liike tehdään hengityksen tahtiin.
- Joogassa hengitys on koko harjoituksen kapellimestari, Kukk sanoo.
Ensimmäisillä tunneilla voi huomata, ettei oma hengitys kuljekaan. Tämä on yleinen ilmiö aloittelijoilla ja johtuu usein levottomasta mielestä tai jäykästä rintakehästä ja kireistä keuhkoja ympäröivistä lihaksista.
- Ensin on löysättävä liian kireää pipoa ja venytettävä kehon kireyksiä, jotta keuhkoilla on tilaa laajentua ja hengitys alkaa soljua.
Kukk tietää, että ihmismieli seikkailee usein marakattina menneessä tai tulevassa. Jos mieli on levoton, hengityskin on pinnallista. Kun mieli alkaa vähitellen rauhoittua, myös keho rentoutuu ja hengitys alkaa syventyä. Hengitys taas rentouttaa hermostoa lisää, ja positiivinen kierre on valmis.
- Hyvinvointi lähtee korvien välistä. Jos ajatukset pyörivät päässä ja keho on jatkuvassa stressitilassa, ei voi hyvin, vaikka söisi miten paljon superfoodeja ja liikkuisi hiki päässä, Kukk muistuttaa.
Parasta liikettä selälle
Joogan voi aloittaa ilman aiempaa liikuntakokemusta, missä iässä tahansa. Myös iäkkäämmille jooga on hyvä valinta, koska se kehittää niin liikkuvuutta kuin lihaskuntoa. Lisäksi kehonhallinta, koordinaatio ja ketteryys paranevat. Kaikki nämä ehkäisevät myös loukkaantumisia.
- Jooga mahdollistaa sen, että vielä mummelinakin on kissamaisen ketterä, Kukk nauraa.
Parasta lääkettä jooga on selälle. Toisin kuin kävellessä, pyöräillessä, uidessa tai hiihtäessä, joogassa selkäranka saa liikettä moneen suuntaan – taivutuksia eteen, taakse ja sivuille sekä kiertoliikkeitä. Nämä kaikki voitelevat selkää ja ehkäisevät välilevyjen kulumista ja pitävät paitsi selän, myös koko kropan kunnossa.
- Kaikki sisäelimet ja kudokset saavat hermotuksensa selän kautta. Jos selkä voi huonosti, koko kroppa voi huonosti.
Seläntaivutuksissa myös sisäelimet saavat hierontaa, mikä taas pitää aineenvaihdunnan kunnossa ja ummetuksen loitolla.
Lujuutta ja lempeyttä
Joogatunneilla huomaa pian, että harjoitus on paljon muuta kuin venyttelyä ja kehon liikuttelua. Itse jooga-sana tarkoittaa yhteyttä, ja harjoitus opettaakin ymmärtämään kehon ja mielen yhteyttä. Millainen keho, sellainen mieli – ja päinvastoin. Tämän oppii joogassa.
- Jos kehoaan käyttää robottimaisen jäykästi, se alkaa vaikuttaa myös luonteeseen: itseen sekä toisiin suhtautuu jyrkästi ja maailman näkee mustavalkoisena. Kehon lempeä taivuttelu uusiin asentoihin muokkaa myös mielestä joustavamman, Kukk kertoo.
Joogamatolla tutustuu itseensä ja omiin tapoihinsa. Miten reagoit, jos kehosi ei taivu kuten haluaisit? Entä miten suhtaudut, kun mokaat tai arki heittää eteesi haasteen?
Kukk kertoo, että jooga on luonteen jalostamismenetelmä, joka avaa sydäntä ja mieltä.
- Sydämen ja mielen lempeys on tärkeintä. Se, kuinka oppia käyttäytymään zen-mestarina stressaavissa tilanteissa. Mitä hyötyä on notkeasta ja vahvasta kropasta, jos pienistäkin asioista menee herne nenään?
Jooga tasapainottaa niin kehoa kuin mieltä. Kukk kertoo, että kehon oikeaa eli maskuliinista yang-puolta kuvaavat muun muassa lujuus, aktiivisuus, antaminen. Vasenta eli feminiinistä yin-puolta taas lempeys, passiivisuus, vastaanottaminen. Molemmat ovat yhtä tärkeitä.
- On osattava olla luja ja lempeä. Joogassa tätä taitoa harjoitellaan tekemällä napakkoja asentoja lempeällä asenteella. Vähitellen joogamatolla opittu asenne siirtyy myös arkeen. Kun stressi painaa päälle, muistaakin kohentaa ryhtiä, syventää hengitystä ja mennä pää pystyssä haastavan tilanteen läpi.
Varaudu elämänmuutoksiin
Harjoitusten myötä alkaa myös paremmin tuntea, mikä tekee hyvää omalle mielelle ja keholle. Jos on aiemmin hoitanut väsymystä kahvilla, stressiä alkoholilla tai päänsärkyä buranalla, valinnat voivat muuttua.
- Päänsärky viestittää, ettei veri kierrä aivoissa etkä saa happea riittävästi. Pian oivaltaakin, että särky helpottaa, kun hengittääkin syvempään, rentouttaa kasvot ja hartiat, ojentaa ryhtiä tai vaikka roikottaa päätä hetken alaspäin.
Jooga rentouttaa, ja rentoutuminen tuo usein mukanaan isojakin muutoksia. Nalkuttaja muuttuu leppoisaksi, kiltti oppii pitämään puoliaan, stressaaja alkaa nauttia elämästä…
Joogassa harjoitellaan myös onnellisuuden tunteita: miten olla kiitollisena läsnä hetkessä ja liikkeessä onnellisena. Joogamatolla ei pinnistellä hampaat irvessä, vaan nautitaan liikkeestä ja omasta olosta – hymyssä suin.
- Moni on ulkoistanut onnensa itsensä ulkopuolelle: tavaroihin, uraan, rahaan, ihmissuhteisiin…
Jooga palauttaa omien voimavarojen äärelle ja selkeyttää mielen. Joogassa alkaa muistaa, että onni löytyy omasta sisimmästä.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.