Arja Maunuksela
Jos ihmiset ovat alkaneet puhua epäselvemmin ja kovat äänet häiritsevät enemmän kuin ennen, kannattaa tutkituttaa kuulo.
Voisi kuvitella, että kuulon huonontuessa äänet hiljenisivät. Niin ei kuitenkaan käy.
– Päinvastoin, äänet voivat tuntua epämiellyttävän kovilta. Sisäkorvan rappeutuessa kovat äänet sattuvat. Silloin voi ajatella, että on liiankin hyvä kuulo, vaikka se on huonontunut, kertoo korvatautien erikoislääkäri Elina Rytsölä.
Rytsölällä on pitkä kokemus suomalaisten kuulosta. Hän on toiminut Kuuloliiton lääkärinä 1981-2008 ja jatkanut eläkkeelle jäätyään asiantuntijana.
Kuulon suojeluun hänellä on yksinkertainen ohje: parasta on välttää melua. Mutta vaikka suojautuisi mahdollisimman hyvin, silti kuulo huononee iän myötä.
– Ikäkuulo alkaa kehittyä noin 50-vuotiaasta alkaen. 65-vuotiaista noin kolmasosalla kuulo on heikentynyt ja 75-vuotiaana noin kahdella kolmasosalla, Rytsölä kertoo.
KADONNEET SIRKAT
Ennen ikäkuuloa tai yhdessä sen kanssa kuulo voi huonontua melun vuoksi. Vaarallisia ovat sekä pitkäkestoinen altistus että lyhyet, hyvin voimakkaat äänet.
Esimerkiksi konsertin jälkeinen korvien soiminen kertoo, että korvat ovat saaneet liikaa ääni-
energiaa. Soiminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita vielä pysyvää vauriota.
– Korvat pystyvät myös toipumaan. Melualtistuksen jälkeen kannattaa pysyä muutama päivä hiljaisuudessa, Rytsölä neuvoo.
Sekä ikäkuulo että meluvamma vaikuttavat korkealla taajuusalueella, eli korkeiden äänien kuuleminen huononee. Tuttu esimerkki on heinäsirkka.
– Samalla heikkenee konsonanttien erotuskyky. Esimerkiksi k, t, ja p sekoittuvat, ja se tekee puheesta epäselvää. Huutaminenkaan ei kovenna konsonantteja, vain vokaaleja.
NAPPI KORVAAN
Kerran menetetty kuulo ei palaa, ja siksi kuuloa on tärkeää suojella. Huononevasta kuulosta on syytä pitää erityisen hyvää huolta. Tarvittaessa kannattaa ottaa käyttöön kuulokoje, sillä tilanne vain pahenee, jos jää odottelemaan.
– Mitä aiemmin hankkii kuulokojeen, sitä paremmin kuulo säilyy. Kuulokoje harjaannuttaa korvaa, ja kuulo pysyy parempana, kun korvaa käytetään koko ajan, Rytsölä sanoo.
Kuuloliiton kehittämispäällikkö Anniina Lavikainen kertoo, että moni sinnittelee huononevan kuulon kanssa jopa 10 vuotta ennen kuin hakeutuu tutkimuksiin.
– On tärkeää tiedostaa, että asialle voi tehdä jotain ja elämänlaatua voi parantaa, hän sanoo.
Suomessa kuulokoje on käyttäjälle maksuton, joten kustannuksia ei tarvitse pelätä. Kuulokojeen käyttö on myös helpompi oppia, kun ei odottele ikääntymistä.
PUHUKAA SELKEÄSTI
Jos kuulo on alkanut heikentyä, mutta kuulokojetta ei vielä tarvita, kuulemista voi helpottaa erilaisin järjestelyin ja apuvälinein. Esimerkiksi televisiota voi katsoa kuulokkeiden kanssa ja ovikelloon voi hankkia vahvistimen. Keskustelu on helpointa hiljaisessa ympäristössä.
Kuuloliiton tutkimuksen mukaan ongelmia aiheuttaa usein kuulovamman näkymättömyys.
– Koska huono kuulo ei näy niin kuin pyörätuoli tai sokean valkoinen keppi, kuulovammaisen tarpeita ei monesti oteta tosissaan. On raskasta joutua jatkuvasti pyytämään ihmisiä puhumaan selkeämmin, Lavikainen kertoo.
Ulkopuoliseen oloon löytyy helpotusta esimerkiksi alueellisista vertaistukiryhmistä, joista saa tietoa Kuuloliitosta.
On myös hyvä tietää, että todennäköisesti joku muukin tuttavapiirissä kuulee huonosti: kuulo on jonkinasteisesti alentunut noin 800 000 suomalaisella, siis joka seitsemännellä.
VETÄYTYMINEN ON OIRE
Vähitellen tapahtuvaa kuulon huononemista ei välttämättä itse huomaa ennen kuin läheiset huomauttavat siitä. Sitä ennen elämänpiiri on jo saattanut alkaa kaventua.
– Tyypillinen oire on, että alkaa vetäytyä sosiaalisista tilanteista ja jää pois sellaisesta toiminnasta, johon olisi osallistunut aiemmin, Lavikainen kertoo.
Huonosti kuuleva saa helposti kommentteja, joissa epäillään hänen ymmärrystään. Itseäkin saattaa alkaa epäilyttää.
– Moni huonokuuloinen sanoo, että kun meni kuulo, meni muistikin. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, vaan epäselvästi kuultu unohtuu tai muistetaan väärin. Kognitiiviset kyvyt pysyvät paremmin yllä, jos kuulokojeen saa ajoissa, Rytsölä sanoo.
Huono kuulo lisää myös riskiä onnettomuuksiin, kun ei kuule, mitä tapahtuu ympärillä esimerkiksi liikenteessä.
PYYDÄ KUULONTUTKIMUSTA
Kuuloa ei yleisesti mitata Suomessa aikuisilta muuten kuin armeijassa sekä ammateissa, joissa altistutaan melulle. Siksi jää ihmisten itsensä vastuulle hakeutua tutkimuksiin.
Rytsölä huomauttaa, että kuulon huononominen voi jäädä toteamatta lääkärikäynnilläkin:
– Vastaanotolla ollaan kasvokkain valoisassa, hiljaisessa huoneessa, jossa on helppoa kuulla tai lukea huulilta. Silloin potilas saattaa vaikuttaa hyvin kuulevalta.
Terveyskeskuksesta voi kysyä kuulontutkimusta. Kuuloliitto haluaisi, että kuulo tutkittaisiin kaikilta 55 vuotta täyttäneiltä.
– Jos kaikki tutkittaisiin, päästäisiin siitä, että ihmiset saattavat loukkaantua kuulonsa epäilystä, Rytsölä sanoo.
Myös kuulokoje epäilyttäisi ehkä vähemmän, jos niitä näkyisi useammalla. Toisin kuin silmälasit, kuulokoje on ollut asia, joka on haluttu piilottaa huomaamattomaksi. Vähitellen se alkaa muuttua asusteeksi, jonka värillä on väliä.
– Onneksi ennakkoluulot ovat vähentyneet, kun on totuttu siihen, että nuorillakin on aina joku nappi korvassa.
Huono kuulo ei estä työntekoa
Monia työtehtäviä voi jatkaa kuulon huonontuessa erilaisin järjestelyin ja apuvälinein. Esimerkiksi kokouksiin osallistumista voi helpottaa ryhmäkuuntelulaitteella.
– Etätyö auttaa palautumaan, kun häly ja sosiaaliset tilanteet rasittavat enemmän. Työpaikalla oma huone voi olla apu työn jatkamiseen, Anniina Lavikainen kertoo.
Hän tietää monenlaisia tapauksia, joissa töiden soveltaminen on onnistunut. Esimerkiksi opettaja siirtyi luokasta verkko-opetukseen. Nuorehko metsäkoneenkuljettaja, joka ei saanut selvää puheesta puhelimessa, alkoi käyttää kirjallisia WhatsApp-viestejä.
Käytä kuulosuojaimia ja elä terveellisesti
Meluisilla työpaikoilla Suomessa kuulosuojaimet ovat jo itsestäänselvyys. Toisin oli, kun laki kuulonsuojelusta tuli voimaan 1968, Elina Rytsölä kertoo. Silti meluvamma on edelleen yleisin ammattitauti maassamme.
Uudempi hyvä muutos on, että varsinkin nuoret musiikin harrastajat käyttävät yhä useammin korvatulppia. Kuulo on syytä suojata myös muissa äänekkäissä harrastuksissa, esimerkiksi moottoripyöräilyssä ja metsästyksessä.
– Myös tavallisessa elämässä pitäisi muistaa laittaa kuulosuojaimet päähän jo ennen kuin käynnistää kovaäänisen poran, sahan tai ruohonleikkurin, Rytsölä sanoo.
Etäisyys pienentää melua nopeasti, joten vaikkapa katupora kannattaa kiertää kauempaa.
Melun välttämisen lisäksi kuuloa voi suojella lähinnä vain elämällä terveellisesti.
– Elimistöä rappeuttavat sairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit ja diabetes koskevat myös kuuloelintä, joka on herkkä esimerkiksi hapenpuutteelle.
Puhu huonokuuloiselle näin
Puhu selkeästi, mutta älä liioitellun hitaasti.
Useamman henkilön keskustelussa puhukaa yksi kerrallaan.
Katso henkilöä, jolle puhut, jolloin hän voi myös lukea huulilta.
Käytä tarvittaessa apuna tekstiä.
Varmista, että esimerkiksi ohjeet tulivat ymmärretyksi.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.