Fotolia
Irma Heiskanen-Haarala
Järkevä rokotussuoja on mainio terveysvakuutus matkoilla. Silti rokotuksia ei kannata ottaa turhaan.
Pidä huoli, että Suomen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset ovat voimassa. Muita rokotteita varten tarvitset lääkereseptin. Rokotukset voit ottaa omalla terveysasemallasi, työterveyshuollossa tai yksityisellä lääkäriasemalla.
Aloita rokotukset muutama kuukausi ennen matkaa, jotta ne ehtivät tulla voimaan ja ehdit hoitaa kotimaassa mahdolliset haitat; allergiset reaktiot tai kuumeilun.
1. Hepatiitti A
● Rokote Havrix kahtena annoksena tai Twinrix kolmena annoksena. Sarja antaa elinikäisen suojan A-hepatiittia vastaan. Twinrix suojaa myös B-hepatiitilta.
Hepatiitti A -virus tarttuu saastuneesta ruoasta tai juomasta, esimerkiksi likaisesta juomavedestä tai siitä pakastetuista jääpaloista. Virus voi tarttua myös likaisten käsien tai vessojen kautta tai uima-
altaasta.
Hepatiitti A on akuutti maksatulehdus, entinen keltatauti, joka itää kuukauden verran. Aikuisilla maksan toiminta voi häiriintyä vakavasti. Alle kouluikäisillä lapsilla sairaus on useimmiten oireeton ja heille itselleen vaaraton. Tautia voi levittää tietämättään matkan jälkeen.
Välimeren eteläpuolella, Lähi-idässä, Intian niemimaalla ja Etelä-Amerikassa hepatiitti A on yleinen.
Rokotus hepatiitti B:tä vastaan on paikallaan, jos matkustaa pitkäksi aikaa hyvin alkeellisiin oloihin, harrastaa kontaktiurheilulajeja, aikoo ottaa matkalla tatuoinnin tai on taipuvainen riskikäyttäytymiseen.
Hepatiitti B on maksatulehdus, joka tarttuu veren ja seksin välityksellä ja voi jäädä krooniseksi.
2. Keltakuume
● Rokote Stamaril pistetään kerta-annoksena, joka antaa elinikäisen suojan tautia vastaan.
Monissa maissa vaaditaan todistus keltakuumerokotuksesta maahan saavuttaessa. Etenkin Afrikasta Kaukoitään lennettäessä pitää varautua näyttämään rokotustodistus.
Keltakuume on hengenvaarallinen, hyttysen levittämä virustauti, jota ennen kutsuttiin mustavesikuumeeksi. Virus vaurioittaa maksan ja sekoittaa veren hyytymistekijät.
Keltakuumetta esiintyy päiväntasaajan alueella Afrikassa sekä Etelä- ja Väli-Amerikassa. Viime vuoden tammikuusta alkaen keltakuumetta on todettu uusilla alueilla Brasiliassa.
3. Jäykkäkouristus
● Tehosteena käytetään Suomen rokotusohjelmaan kuuluvaa yhdistelmärokotetta dT tai dtap, tai apteekista reseptillä ostettavaa yhdistelmärokotetta Boostrix tai Boostrix-polio.
Jos ei ole mitään muistikuvaa, milloin jäykkäkouristusrokotus on otettu, se kannattaa hakea ennen matkaa, sillä matkalla ihmisille sattuu tavallista enemmän haavereita.
Jäykkäkouristusbakteeria on maaperässä joka puolella maailmaa, varsinkin lämpimissä maissa. Se kulkeutuu ihmiseen haavan tai eläimen pureman kautta ja aiheuttaa vakavan infektion, joka usein johtaa kuolemaan.
4. Japanin aivotulehdus
● Rokote Ixiaro, jota annetaan kaksi annosta kuukauden välein.
Suojan kannalta on tärkeää, että matkustaja ehtii saada kaksi annosta ennen matkaa. Tehoste annetaan 1–2 vuoden kuluttua, jos oleskelu jatkuu tai tulee uusi matka
alueelle, jossa tautia on: Thaimaahan, Intiaan, Indonesiaan, Vietnamiin tai Kiinan tai Japanin rannikkoseudulle sadekaudella. Tavalliselle, lyhyelle turistimatkalle rokotusta ei tarvitse ottaa.
Japanin aivotulehdusta aiheuttaa hyttysen välittämä virus. Vain pieni osa tartunnan saaneista sairastuu, ja useimmilla sairastuneista oireet ovat lieviä; kuumetta ja päänsärkyä. Tauti voi edetä henkeä uhkaavaksi aivokalvontulehdukseksi tai aivotulehdukseksi, ja siksi rokotus Japanin aivotulehdusta vastaan kuuluu monen Aasian maan kansalliseen rokotusohjelmaan.
5. Puutiaisaivotulehdus
● Rokotteet Encepur ja TicoVac, joista kumpikin annetaan kolmen annoksen sarjana: toinen annos parin kuukauden kuluttua ensimmäisestä ja kolmas annos noin vuoden kuluttua toisesta.
Puutiaisaivotulehdusta esiintyy Baltiassa, Venäjällä ja Keski-Euroopassa sekä Suomessa ja Ruotsissa rajatuilla alueilla. Taudin aiheuttaja, TBE-virus, tarttuu puutiaisen syljestä muutamassa minuutissa. Virus vaatii punkkiin siirtyäkseen erityisolosuhteet vesistöineen ja hirvieläimineen.
Rokotus kannattaa ottaa, jos lähtee pitkille vaelluksille Keski- tai Itä-Euroopassa. Itävallassa TBE-rokotus annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa kaikille yksivuotiaille.
Puutiaisaivokuumeelta suojaavista rokotteista on joskus tullut rokotetulle neurologisia oireita, mutta vakavat haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia.
6. Lavantauti
● Rokote pistettävä Typhim Vi tai suun kautta otettava Vivotif, joista suositellaan tehostetta kolmen vuoden välein.
Lavantautirokotus voi olla tarpeen, jos työskentelee tai oleskelee hyvin alkeellisissa oloissa, turistialueen ulkopuolella Etelä-Amerikassa, Aasiassa tai Afrikassa. Suomessa todetaan vuosittain kymmenkunta lavantautitartuntaa, ja ne kaikki ovat reppumatkailijoilla, jotka ovat saaneet sen saastuneesta ruoasta tai juomasta.
Hyvä käsi- ja elintarvikehygienia on paras keino välttää lavantauti, joka on bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio.
7. Polio
● Rokote Imovax lapsena saadun rokotussarjan tehostamiseen.
Tehostetta suositellaan yli kuukauden matkalle Afganistaniin, Pakistaniin, Syyriaan ja eräisiin Afrikan maihin. Saudi-Arabia saattaa vaatia todistuksen poliorokotuksesta, varsinkin pyhiinvaellusten aikaan.
Poliovirus tarttuu hengitysteiden tai suun kautta ja voi kulkeutua suolistosta keskushermostoon. Jos virus pääsee keskushermostoon, se vaurioittaa lihasten hermosoluja ja aiheuttaa halvauksen.
Suomessa polio eli lapsihalvaus on hävinnyt rokotusten ansiosta, jotka aloitettiin vuonna 1957. Yllättävä polioepidemia 1980-luvun puolivälissä saatiin sammumaan koko väestölle suunnatulla ’sokeripalakampanjalla’. Rokote jaettiin sokeripalaan imeytettynä.
Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Helsingin yliopistomuseo
1
2
4
5
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.