Polttimoiden vaihtotestiin valikoitui 21 autoa.
Oskari Pentti
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Väitetään, että nykyautoihin on mahdoton vaihtaa polttimoita. Päätimme kokeilla, miten se onnistuu pariinkymmeneen muutaman vuoden ikäiseen autoon.
Polttimonvaihdon lähtöajatukseksi otimme sen, että polttimo huomattiin sammuneeksi matkan aikana, ja sen vaihtamiseen ryhdyttiin uuden polttimon ostamisen jälkeen huoltoaseman pihalla.
Testiin valikoitui muutamia vuosia vanhoja automalleja, sillä hyvin suuressa osassa uusista autoista lähivalot on toteutettu joko led- tai ksenontekniikalla. Ledejä ei yleensä vaihdella vaan uusitaan koko ajovaloyksikkö. Toki myös korjattavissa olevia led-valoja löytyy, mutta pääosin autojen led-ajovalot ovat ”kertakäyttöisiä”.
Ksenonpolttimoiden vaihtaminen onnistuu, mutta niitä ei myydä huoltoasemilla. Lisäksi ksenonpolttimon vaihtaminen vaatii suurempaa huolellisuutta kuin halogeenipolttimon vaihtaminen. Ksenonpolttimoa ei saa koskaan ”räplätä”, jos sille tulee jännite, sillä se on hengenvaarallisen korkea.
Vielä 70-luvulla polttimon vaihto edellytti yleensä umpion irrottamista. Työkaluksi riitti taltta- tai ristipääruuvimeisseli, jolla irrotettiin ensin umpion kehys ja sitten itse umpio. Hieman myöhemmin vaihtaminen onnistui konehuoneen puolelta umpiota irrottamatta.
Sittemmin konehuoneisiin on kertynyt yhä enemmän tavaraa, ja muotoilu on syönyt niistä ”ylimääräistä” tilaa. Polttimonvaihto oli vielä viime vuosisadalla helppo homma, joka onnistui vaivatta huoltoaseman pihalla. Tai sitten on käynyt niin, että aika on kullannut muistot: homma vain tuntui helpommalta ja nopeammalta kuin nykyään.
Puskuri irrota ja kiinnitä!
Mutta palataan nykypäivään. Polttimonvaihtotestiin valikoitui 21 autoa, jotka olivat vuosimallia 2007–16. Pääosa testiautoista oli kuitenkin 3–4-vuotiaita.
Polttimonvaihdon pitäisi periaatteessa olla läpihuutojuttu, sillä viime vuosikymmenellä voimaan astunut valaisimien ja merkkivalolaitteiden asennusdirektiivi 2007/357EY edellyttää, että ajoneuvon valaisimien polttimoiden on oltava vaihdettavissa ilman erikoistyökaluja, elleivät ne kuulu ajoneuvon varustukseen. Vaatimusta ei kuitenkaan sovelleta kaasupurkaus- eli ksenonvalaisimiin.
Hyvää tarkoittavasta direktiivistä huolimatta polttimonvaihto saattaa olla tienpäällä tekemätön paikka. Valtaosassa testiautoista vaihto onnistui vielä kohtalaisella vaivalla, mutta mukana oli myös autoja, joihin en viitsisi tai onnistuisi vaihtamaan polttimoa huoltoaseman pihalla. Valot ovat liikenneturvallisuuden kannalta tärkeät, joten tuo direktiivi on periaatteessa hyvä asia, mutta valitettavasti se ei välttämä helpota polttimonvaihtoa.
Vaihto voi kyllä onnistua autossa mukana olevilla työkaluilla, mutta direktiivi ei määritä sitä, kuinka paljon autoa voidaan olettaa purettavaksi ennen vaihtotyötä. Siinä vaiheessa, kun ohjeissa ohjeistetaan irrottamaan etupuskuri, homma jää yleensä ”tallityöksi”, sillä harvassa ovat ne autoilijat, jotka ryhtyvät yhden polttimon takia purkamaan auton keulaa huoltoaseman pihalla.
Muotoilun ja aerodynamiikan ehdoilla
Ford Mondeon kolmas sukupolvi ihastutti aikanaan polttimonvaihdon helppoudella. Saattaa kuulostaa työläältä, jos koko umpion joutuu irrottamaan ennen polttimonvaihtoa, mutta todellisuus on toinen. Kun umpiota kiinni pitävät kaksi metalliliuskaa nostaa ylös ja irrottaa maskin, umpion saa helposti syliin, ja sen jälkeen polttimo on helppo vaihtaa.
Mondeon maski on kiinni kahdella helposti irrotettavalla muovinastalla. Volvolla on – tai oli – käytössä samanlainen umpion kiinnitystapa, mutta Volvossa umpion irrottaminen ei edellytä edes etumaskin irrottamista.
Testi osoitti, että valitettavan monessa autossa polttimonvaihtoon ei kannata ryhtyä, jos ei ole hyvää näppituntumaa autojen kanssa touhuamisesta.
Oskari Pentti
Mondeo valikoitui testiautoksi muotoilunsa takia. Kokeilin polttimonvaihtoa neljännen ja viidennen sukupolven Mondeoihin sen jälkeen, kun kolmannen sukupolven mallin helppous oli vielä mielessä. Neljännen sukupolven Modeossa umpiot ovat kiinni kahdella ruuvilla, joiden irrottaminen ei ole erityisen hankalaa.
Umpion ottaminen pois paikaltaan on kuitenkin työläämpää kuin edeltävässä mallissa, sillä homma edellyttää tuntuvasti enemmän sovittelua lokasuojan ja etumaskin välissä. Tämän jälkeen polttimonvaihto hoituu kyllä helposti, mutta kaiken kaikkiaan kehitys on kulkenut huonompaan suuntaan.
Viidennen sukupolven Mondeon kohdalla ohjekirja neuvoo irrottamaan umpion, mutta sitä ennen on irrotettava sekä etumaskin päällä oleva muovi että etupuskuri. Tässä vaiheessa homma menee sen verran työlääksi, että itse en lähtisi polttimonvaihtoon huoltoaseman pihalla. Kehitys ei siis aina vie käyttäjälle helpompaan suuntaan.
Alkushokki
Vaihtotyö kannattaa aina aloittaa tutustumalla ohjekirjaan. Joidenkin merkkien kohdalla ohjekirjan selaaminen tosin tappaa polttimonvaihtoinnon heti alkuunsa. Näin käy varsinkin silloin, kun ohjeissa mainitaan, että umpio on irrotettava tai polttimo vaihdettava sisälokasuojan kautta.
Tämän ei kuitenkaan kannata antaa säikyttää, sillä umpion irrottaminen ei välttämättä edellytä kuin muutaman ruuvin irrottamista. Testiin sattui yksi auto, jossa polttimonvaihto piti tehtävä sisälokasuojan kautta – mutta homma hoitui jopa yllättävän helposti.
Joskus polttimonvaihtointo voi latistua konepellin avaamisen jälkeen, vaikka ohjekirjassa onkin hyvät ohjeet. Umpion takana voi olla työtä hankaloittamassa lasinpesunestesäiliön täyttöputki tai jokin relerasia. Usein ne lähtevät kuitenkin irti ilman työkaluja ja tilaa saa raivattua lisää.
Tilanpuute on suurin ongelma myös valitettavan monessa sellaisessa autossa, jossa polttimonvaihto on periaatteessa helppo. Homma hoituisi helposti umpion takakannen irrottamisen jälkeen, mutta polttimonvaihtoon varattu tila on usein harmittavan ahdas.
Rystyset ruvella polttimon kimpussa
Vaihdettavaksi polttimoksi valikoitui lähivalopolttimo, sillä lähivaloja käytetään huomattavasti enemmän kuin kaukovaloja, joten ”lyhyiden” polttimo palaa yleensä useammin kuin kaukovalopolttimo. Se, kumman puolen polttimo vaihdettiin, määräytyi sen mukaan, kumpi puoli oli hankalampi joko tilanpuutteen tai edestä irrotettavien muiden osien takia.
Tämä pistokoe osoittaa, että valitettavan monessa autossa polttimonvaihtoon ei kannata ryhtyä, jos ei ole hyvää näppituntumaa autojen kanssa touhuamisesta. Varsin monessa nyt kokeillussa autossa polttimonvaihto edellyttää varsin vankka rutiinia ”tallihommista”.
Polttimonvaihtokoe tehtiin lämpimässä hallissa, joten olosuhteet olivat huomattavasti inhimillisemmät verrattaessa siihen, että polttimonvaihto tehdään huoltoaseman pihalla vesi- tai räntäsateessa.
Mittasimme vaihtotyöhön kuluneen ajan. Kello käynnistettiin, kun käyttöohjekirjan ohjeisiin oli ensin tutustuttu ja konepelti avattu. Työkaluksi hyväksyttiin monitoimityökalu, josta käytettiin taltta- ja ristipäämeisseliä. Kellottamamme ajat ovat useimmille vaihtajille alakanttiin, ja pihalla vaihdettaessa vaihtoon voi joillakin merkeillä kulua helposti kaksinkertainenkin aika – toki oman autonsa hyvin tunteva saattaa selvitä vaihtotyöstä myös testiaikaa nopeammin.
Erilaiset kiinnikkeet
Aikoinaan polttimo oli lähes poikkeuksetta lukittu paikalleen jousella, jonka taivuttamien edellytti joissakin autoissa melkoisesti sormivoimia. Lisäksi aina ei ole täyttä varmuutta siitä, mihin suuntaan jousta pitää taivuttaa, kun polttimon haluaa irrottaa.
Kameralla varustettu matkapuhelin auttaa tässä hommassa: umpion takakannen irrotuksen jälkeen polttimon kannasta otetusta kuvasta saattaa nähdä, miten jousi ”toimii”. Ennen jousen irrottamista sähköliitin kannattaa yleensä irrottaa polttimosta. Jos liitin on tarttunut kovaa kiinni, sitä kannattaa nitkuttaa hieman edestakaisin ja tukea polttimoa toisella kädellä paikallaan. Pelkkä voiman lisääminen liittimen irrottamiseen saattaa johtaa siihen, että polttimon
kiinnikejousi taipuu ja irtoaa paikaltaan. Tämän jälkeen polttimon vaihto ei olekaan enää kovin yksinkertaista.
Osalla automerkissä on käytössä klipsit, jotka pitävät polttimon paikallaan. Nämä klipsit antavat periksi jo siinä vaiheessa, kun liitintä irrottaa, joten polttimo irtoaa helposti liittimen mukana. Kokeiden aikana kävi selväksi, että uuden polttimon saaminen kunnolla paikalleen oikeaan asentoon oli näissä autoissa aikaa vienyttä puuhaa. Periaatteessa homma olisi näissä autoissa varsin yksinkertaista, jos tilaa olisi riittävästi ja umpion takaa näkisi sisään, mitä on tekemässä.
Helpoiten saa paikalleen sellaisen polttimon, joka lukittuu paikalleen neljäsosakierroksen kääntämisellä. Vaihtoehto tälle pikakiinnitykselle on se, että polttimo on kiinnitetty kantaan, joka kiinnitetään umpioon samanlaisella varttikierroksen kääntämisellä.
Vaikka kiinnikkeillä on sama perusperiaate, niiden käytettävyydessä on eroja sen mukaan, miten niiden muotoilu on toteutettu. Joissakin testin autoista tarvittiin melkoisesti sormivoimaa, että polttimon sai pyöräytettyä irti. Jotkut ovat onnistuneet kiinnikkeen muotoilussa paremmin, ja silloin kiertoliikkeeseen saa paremmin voimaa.
1. Citroën C4 vm. 2013
Tilaa on kohtalaisesti. Polttimo on syvällä umpion sisällä, ja takakannen reikä on pienehkö. Polttimon asettaminen paikalleen edellyttää polttimon pitämistä etu- ja keskisormen välissä. Perinteisen jousikiinnikkeen asentaminen paikalleen ei edellytä suurta voimaa.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 3 min 20 s
Tähdet: 3
2. Ford Fiesta vm. 2013
Umpio on irrotettava polttimoa vaihdettaessa. Umpio on kiinni kahdella ruuvilla, ja umpion nykäiseminen irti kiinnikkeestä vaatii hieman ronskimpaa otetta. Sähköliittimen irrottamisen jälkeen polttimon vaihtaminen on helppoa, vaikka aikaa menee hieman reilummin.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 5 min 20 s
Tähdet: 3
3. Ford Focus vm. 2013
Kahdella ruuvilla kiinnitetty umpio on irrotettava. Umpio lähtee helposti paikaltaan eteenpäin vetämällä, ja sähköliittimen irrottamisen jälkeen polttimon vaihtaminen on helppoa. Homma on helpompi kuin saman ikäisessä Fiestassa.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 2 min 30 s
Tähdet: 4
4. Ford Mondeo vm. 2012
Ford Mondeon vuosimalli 2012 oli mukana polttimon vaihtotestissä.
Oskari Pentti
Umpio on irrotettava, kiinni kahdella ruuvilla. Ennen tätä maskin ja puskurin kiinnike poistetaan. Umpiota käännellään, ja sekä maskia että puskuria on taivutetaan, jotta umpion saa paikaltaan. Etummainen kiinnitysruuvi on ahtaassa raossa, ja sen laittaminen vaatii tarkkuutta.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 11 min 35 s
Tähdet: 1
5. Ford Mondeo vm. 2016
Ohjeen mukaan umpio on irrotettava, mutta sitä ennen on purettava pois puskuri ja muita muoviosia. Mondeon kohdalla on edellismalleihin verrattuna menty hankalampaan suuntaan. Polttimon vaihtaminen huoltoaseman pihalla ei ole houkutteleva ajatus.
Vaihtopuoli: −
Vaihtoaika: −
Tähdet: −
6. Kia cee’d vm. 2007
Oikealla puolella umpion takana oleva relerasia rajoittaa tilaa. Se lähtee kuinkin varsin helposti paikaltaan, jonka jälkeen polttimon vaihtamiseen on kohtalaisen hyvin tilaa. Jousikiinnikkeen irrottaminen ei vaadi suurta voimaa, ja umpion takana on riittävän kokoinen reikä.
Vaihtopuoli: oikea
Vaihtoaika: 3 min 30 s
Tähdet: 3
7. Mercedes-Benz B vm. 2013
Polttimo vaihdetaan sisälokasuojan kautta. Umpion takakansi on helpompi irrottaa konehuoneen puolelta. Kyykistymistä edellyttävä homma on helpohko. Suurin haitta on se, että sisälokasuojaan kerääntynyt lika sotkee hihat ja saattaa hankaloittaa lokasuojassa olevan muoviluukun avaamista.
Vaihtopuoli: oikea
Vaihtoaika: 2 min 40 s
Tähdet: 3
8. Opel Corsa vm. 2012
Opel Corsan polttimon vaihto sujui kahden tähden veroisesti.
Oskari Pentti
Vasemmalla puolella sulakerasian kansi rajoittaa työtilaa. Polttimo on kiinni klipseillä, ja lähtee helposti irti sähköliittimen kanssa. Sen laittaminen takaisin vaatii malttia ja oikeaa asentoa. Umpion takakannen reikä on pieni, ja polttimon painaminen kiinnikkeisiin vaatii melkoisesti voimaa.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 4 min 10 s
Tähdet: 1,5
9. Peugeot 308 vm. 2013
Tilaa on kohtalaisesti, ja jousikiinnikkeen irrottaminen vaatii näppituntumaa. Polttimo on valitettavan syvällä takakannen reiästä, ja sen asentaminen paikalleen ja jousikiinnikkeen vääntäminen oikeaan asentoon vaatii tarkkuutta.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 5 min
Tähdet: 3
10. Peugeot 508 vm. 2012
Vasemmanpuoleisen polttimon vaihtaminen ei onnistu, sillä akun kaapelointi on harmittavasti vedetty umpion takaa, joten tilaa vaihtoon ei ole. Sääli sinänsä, sillä oikealla puolella, jossa tilaa on reilummin, vaihtaminen onnistuu helposti.
Vaihtopuoli: oikea, vasen ei onnistu
Vaihtoaika: 1 min
Tähdet: 3
11. Škoda Fabia vm. 2012
Umpion takana on kohtalasien hyvin tilaa. Polttimo on kiinni varttikierroksen käännettävällä pikakiinnikkeellä. Homma on sinänsä helppo, mutta uutta polttimoa asennettaessa on pidettävä huoli, että johdot eivät jää kiinnikkeen väliin, jolloin polttimoa ei saa paikalleen.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 2 min 30 s
Tähdet: 3,5
12. Toyota Auris vm. 2014
Oikealla lasinpesunestesäiliön täyttöputki on edessä. Se on helposti irrotettavissa, jonka jälkeen tilaa umpion takana on riittävästi. Pyöräytettävällä pikakiinnikkeellä oleva polttimo lähtee helposti paikaltaan. Umpion takana oleva aukko voisi olla hieman suurempi.
Vaihtopuoli: oikea
Vaihtoaika: 2 min
Tähdet: 4
13. Toyota Avensis vm. 2016
Led-valojen vuoksi vaihto ei onnistunut Toyota Avensiksen vuosimammista 2016.
Oskari Pentti
Se, että emme saaneet Avensiksessa vaihdettua polttimoa, ei johtunut tilanpuutteesta vaan siitä, että siinä on led-valot. Niiden uusimiseksi koko umpio on vaihdettava, mutta sitä ei yleensä tehdä tienpäällä. Ledien hyvä puoli halogeenipolttimoihin verrattuna on niiden pidempi kestoikä.
Vaihtopuoli: −
Vaihtoaika: −
Tähdet: −
14. Toyota Avensis vm. 2013
Vasemmalla puolella on umpion takapuolelta irrotettava imuilmaputken pätkä. Sen kiinnikkeen irrottaminen vaatii talttapäämeisseliä. Tämän jälkeen polttimon vaihtaminen on helppo homma, eikä pyöräytettävässä pikakiinnikkeessä olevan polttimon vaihto ole hankalaa.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 2 min 20 s
Tähdet: 4
15. Toyota Yaris vm. 2016
Muista Toyota-malleista poiketen polttimo on perinteisellä jousikiinnikkeellä. Sen irrottaminen on kuitenkin helppoa, sillä näkyvyys on erinomainen. Eniten voimaa vaatii sähköliittimen nitkuttelu polttimon kannasta. Perinteinenkin voi olla hyvä, jos näkyvyyttä ja tilaa on riittävästi.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 1 min 15 s
Tähdet: 4,5
16. Volvo V60 vm. 2014
Polttimen vaihto ei sujunut myöskään Volvo v60 vuosimallista 2014.
Oskari Pentti
V60:ssa umpio on kiinni nostettavilla liuskoilla. Liuskat ovat saaneet uuden muodon, eikä niiden irrottaminen edellytä suurtakaan voimaa. Umpio irtoaa helposti, mutta takakannen kiinnitysruuvit ovat torx-kannalla, jota autosta ei löytynyt. Aiemmin takakansi lähti auki ilman työkaluja.
Vaihtopuoli: oikea/vasen
Vaihtoaika: −
Tähdet: −
17. Volvo V50 vm. 2011
V50:ssä konepeiton avaaminen polttimon vaihtamiseksi saattaa säikäyttää. Umpio on kiinni nostettavalla metalliliuskalla, ja sen irrottamisen jälkeen homma onnistuu helposti. Sähköliittimen irrotus vaatii hieman sormivoimia, mutta polttimon saa vaihdettua sitä irrottamatta.
Vaihtopuoli: oikea/vasen
Vaihtoaika: 1 min 50 s
Tähdet: 4,5
18. Volkswagen Golf vm. 2014
Polttimonvaihtoa hankaloittaa tilan puute ja voimantarve. Umpion takan on varsin rajallisesti tilaa, eikä käännettävään pikakiinnikkeeseen pääse käsiksi kuin sormenpäillä. Pikakiinnikkeen kääntäminen vaatii melkoisesti voimia, mutta siitä ei saa kunnon otetta.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 5 min 10 s
Tähdet: 1,5
19. Volkswagen Golf Sportsvan vm. 2015
Muista Volkswageneista poiketen umpion takakansi on kiinni metallisella pannalla, sen avaaminen vaatii reilummin sormivoimia. Takakannen asentaminen kiinnikkeisiin vaatii tarkkuutta. Pikaliittimessä olevan polttimoin paikalleen saaminen kysyy tilanpuutteen takia hieman malttia.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 2 min
Tähdet: 3
20. Volkswagen Jetta vm. 2012
Homman luulisi Jettassa ja Golfissa olevan sama, mutta Jettaan on jätetty enemmän tilaa. Toinen merkittävä helpotus on neljäsosakierroksen kääntyvän kiinnikkeen muotoilu: siitä saa tuntuvasti tukevamman otteen, joten voimaa tarvitaan vähemmän kuin Golfissa.
Vaihtopuoli: oikea
Vaihtoaika: 1 min 20 s
Tähdet: 4
21. Volkswagen Passat vm. 2011
Umpion takakannen irrottaminen on helppo homma, ja klipseillä kiinni oleva polttimo irtoaa helposti sähköliittimen mukana. Uuden polttimon laittaminen paikalleen edellyttää huolellisuutta, jotta sen saa oikeaan asentoon. Tilanpuute on ilmeinen ja sormivoimia tarvitaan melkoisesti.
Vaihtopuoli: vasen
Vaihtoaika: 8 min 30 s
Tähdet: 1,5
Oskari Pentti
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Koeajossa Range Rover Sport P440e Plug-In Hybrid Dynamic HSE: Arvokas tyylitaituri
Näin selviät sähköauton lataamisesta talvipakkasilla
DS Automobiles paljastaa palasia uudesta autostaan
Kilpailuta puhelinliittymäsi ja tankkaa auto säästöillä
Älä mokaa näissä - kolme yleistä harhaluuloa talvirenkaiden turvallisuudesta
Audi uudisti RS 3:n
Tällainen on uusi Renault 5 E-Tech electric
Suomen ajokorttilainsäädäntöön vaaditaan sähköautomuutosta
Käytettynä maahantuotujen henkilöautojen päästöt laskeneet historiallisen alas – tässä syyt
Sähköautojen myynti yhä jumissa – Toyota jyrää tilastojen kärjessä
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa Range Rover Sport P440e Plug-In Hybrid Dynamic HSE: Arvokas tyylitaituri
Koeajossa MG5 LR Luxury: Harvinaisuus
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
Koeajossa Lexus RX 450h+ AWD A Executive: Jyhkeä ilmestys
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Virtasuotimia Virosta
Hybridivahvistin digitoituu
Stereo Box E
Arvokasta bassotoistoa
Musical Fidelityltä mm/mc-levysoitinesivahvistin
Super-Lintonit
Fostexin huippumalli
Putkiesivahvistin Ruotsista
Tähtimaadoitusta levysoittimille
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Koeajossa Range Rover Sport P440e Plug-In Hybrid Dynamic HSE: Arvokas tyylitaituri
Näin selviät sähköauton lataamisesta talvipakkasilla
DS Automobiles paljastaa palasia uudesta autostaan
Kilpailuta puhelinliittymäsi ja tankkaa auto säästöillä
Älä mokaa näissä - kolme yleistä harhaluuloa talvirenkaiden turvallisuudesta
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Näin selviät sähköauton lataamisesta talvipakkasilla
DS Automobiles paljastaa palasia uudesta autostaan
Älä mokaa näissä - kolme yleistä harhaluuloa talvirenkaiden turvallisuudesta
Audi uudisti RS 3:n
Suomen ajokorttilainsäädäntöön vaaditaan sähköautomuutosta
Käytettynä maahantuotujen henkilöautojen päästöt laskeneet historiallisen alas – tässä syyt
Sähköautojen myynti yhä jumissa – Toyota jyrää tilastojen kärjessä
Uusien autojen kauppa sakkaa edelleen pahasti
Toyota: Julkaisi tarkastuskampanjan
Toisen sukupolven Audi Q5 Sportback: Suomen maahantuontiohjelmaan kuuluvat vain ladattavat hybridiversiot
LUETUIMMAT
Sähköautojen myynti yhä jumissa – Toyota jyrää tilastojen kärjessä
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Toisen sukupolven Audi Q5 Sportback: Suomen maahantuontiohjelmaan kuuluvat vain ladattavat hybridiversiot
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Suzuki eVitara: Tällainen on Suzukin ensimmäinen täyssähköauto, joka tulee markkinoille etu- ja nelivetoisena
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Alfa Romeo Junior: Tarjolla kuppi-istuimet – ja toimintamatkaa jopa 410 kilometriä
Uusi Audi A5 -perhe: Suorituskykyistä kevythybriditeknologiaa
Hyundai: Esittelee täysin uuden Hyundai Ioniq 9 SUV:n lounge-tyylisen sisätilan
Suomen ajokorttilainsäädäntöön vaaditaan sähköautomuutosta
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PUHELINLIITTYMÄ.COM
Kilpailuta puhelinliittymäsi ja tankkaa auto säästöillä
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI