Koeajossa Suzuki Jimny: Sympaattinen silmätikku
Uudistunut Jimny kerää ansaitusti katseita. Näppäränkokoinen pikkumaasturi on varsin maastokykyinen.
Uuden Suzuki Jimnyn muotoilussa on palattu kohti lähtöruutua, sillä edellismallin Suzuki Jimny oli selvästi pehmeämmän pyöreä, kuin mitä on tämä karskimpaa maasturihenkeä uhkuva uusi malli. Nykyversion suoraviivaisempi muotokieli on lähempänä toisen sukupolven Suzuki Jimnyä, joka tunnettiin Suomessa paremmin mallinimellä SJ410/Samurai.
Tosin uuden Suzuki Jimnyn ulkoasussa on vielä hiukan enemmän maskuliinista maasturihenkeä kuin Suzuki SJ410:ssä.
Mittapuun puuttuessa Jimnyn kokoluokka on hankala hahmottaa.
Varapyörä on perinteiseen maasturityyliin kiinni takaluukussa, joka aukeaa meikäläisittäin ”väärään” suuntaan.
Ilman mittapuuta uusi Jimny näyttää karskilta maasturilta, ja ensimmäiseksi mieleen tulee kaksi ikonista maasturia: Land Rover Defender ja Mercedes-Benzin G-sarja. Jimnyn vieressä oleva ihminen tai keskikokoinen perheauto antavat mittasuhteille uudet raamit: kyseessä onkin pienokainen, joka vain röyhentelee sopivasti.
Eri lailla samanlainen
Uuden kuoren alla on piilossa varsin paljon edellismallista tuttua tekniikkaa.
Konehuoneesta löytyy kuitenkin eroa, sillä moottorin iskutilavuus on kasvanut 1,3:sta 1,5 litraan. Samalla tehoa on tullut lisää 17 hevosvoimaa ja vääntöä 20 newtonmetriä. Suurimman tehon ja vääntömomentin kierrosluvut ovat kutakuinkin ennallaan. Edellissukupolven Jimnylle ei löydy nykyisen WLTP-normin mukaisia kulutuksia. Vanhan NEDC-normin arvojen mukaan arvioituna polttoaineenkulutus on laskenut 0,3 l/100 km.
Tuttua on myös alustaratkaisu jäykkine akseleineen. Akseliväli on edellismallin kanssa identtinen, samoin voimansiirron välityssuhteet. Molemmissa malleissa on myös erillinen tikapuurunko, mutta uudessa mallissa rungon jäykkyyttä on parannettu lisäämällä rakenteeseen kaksi poikittaistukea ja yksi X-tuki.
Kaksi varustetasoa
Sympaattisesta pienokaisesta on olemassa kaksi varustetasoa – GL ja GLX – joista koeajossa oli led-valoin varustettu GLX-versio.
Suurimmat erot kaksikon välissä ovat ulkonäkö- ja mukavuusvarusteissa. Käytön kannalta ehkä merkittävimpiä eroja ovat GLX:ssä olevat automaattinen ilmastointi, pesureilla ja automaattisella tasonsäädöllä varustetut led-valot, lämmitettävät ulkopeilit ja 7-tuuman kosketusnäytöllä varustettu multimedialaitteisto.
Kojelaudassa on oikeaa maasturi-ilmettä, ja hallintalaitteet ovat hyvin kuljettajan ulottuvilla. Pieni koko rajoittaa, joten pikkutavaroille on vähänlaisesti säilytystilaa.
Lasinnostimien, luistoneston ja alamäkihidastimen käyttökytkimet löytyvät keskikonsolista samasta paikasta, missä oli edellismallissa vetotavan valintapainikkeet.
Viisi vaihdetta ovat auton käyttötarkoitus huomioiden riittävä määrä. Jimny on palannut juurilleen: vetotapa valitaan mekaanisella valitsimella.
Parempaan GLX-varusteluun kuuluu 7-tuuman kosketusnäyttö. Sen käyttäminen vaatii hieman totuttua rauhallisemman koskettelutahdin.
Suzuki Jimny GL:ssä on manuaalinen ilmastointi, halogeenivalot ilman pesureita ja vaatimattomampi multimedialaitteisto cd/radiolla ja mp3-soittomahdollisuudella ilman kosketusnäyttöä. Vakionopeudensäädin ja nopeudenrajoitin ovat vakiona molemmissa varustetasoissa.
Molemmissa varustetasoissa on myös yhteneväinen, auton hintaluokka huomioiden riittävä turvallisuusavustinvalikoima. Jalankulkijoiden tunnistuksella varustettu törmäyksenestoavustin, kaistavahti, kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä ja liikennemerkkien tunnistus kuuluvat vakiovarustukseen.
Ajoa ovat helpottamassa myös mäkilähtöavustin ja maastoajossa varsin kätevä alamäkihidastin, joka pitää nopeuden kurissa huonommassakin maastossa ilman pyörien lukkiutumisvaaraa.
Kolme vetotapaa
Oven avaaminen paljastaa lisää huomattavia uudistuksia. Kojelauta on uusittu, ja se on aiempaa nuorekkaamman ja laadukkaamman näköinen. Painikkeet ja käyttökytkimet ovat saaneet uudet muodot, ja ne on sijoiteltu eri tavalla kuin edellismallissa.
Lasinnostimien, alamäkihidastimen ja luistoeston kytkimet löytyvät nykyisellään keskeltä kojelautaa sen alareunasta. Aiemmin kutakuinkin samassa paikassa oli painonapit vetotavan valitsemiseksi.
Suzuki Jimnyssä on palattu vetotapavalitsimen suhteen ”juurille” ja takaisin maastoautomaiseen tyyliin: uudessa mallissa on keskikonsoliin sijoitettu mekaaninen valitsin. Valitsimessa on kolme asentoa: nopea takaveto (2H), nopea neliveto (4H) ja hidas neliveto (4L).
Etuistuimet on muotoiltu vain miedosti, mutta ne sopivat hyvin auton henkeen. Istuimet tarjoavat riittävän tuen, eivätkä ne paina istumalihaksia.
Takaistuin on kahdelle, ja hieman yllättäen aikuinen mieskin mahtuu taakse varsin hyvin. Pelkistetyn tarkoituksenmukaisista takatiloista on turha haeskella ylimääräisiä hienouksia.
Pitävällä pinnalla ja hyvissä olosuhteissa käytetään nopeaa takavetoa. Nopea neliveto on tarkoitettu nopeampaan ajamiseen liukkaissa olosuhteissa, eikä sitä kannata pitää turhaan päällä esimerkiksi pitävillä kesäkeleillä, sillä silloin voimansiirto joutuu turhaan kovemmalle rasituksille eritoten tiukoissa käännöksissä.
Hidas neliveto on tarkoitettu maastomönkimiseen. Vetotapaa voi vaihdella 2H- ja 4H-asentojen välillä silloin, kun nopeus on alle 100 km/h. Ennen hitaan 4L-nelivedon kytkemistä auto on sen sijaan pysäytettävä. Ihan vahingossa valitsinta ei saa nykäistyä ajon aikana 4L-asentoon, sillä valitsinta pitää painaa alaspäin, ennen kuin 4L-asento menee päälle.
Neljälle vai kahdelle?
Suzuki Jimny on rekisteröity neljälle, mutta matkatavaroille jää silloin varsin rajallinen tila. Kaikki istumapaikat käytössä kontin lattiapituus on kutakuinkin vaaksa, ja takaselkänojien kallistuksen vuoksi tila kapenee ylöspäin. Takaselkänojissa on kaltevuussäätö, jolla kontin kokoa voi hieman muutella. Tavaratilan virallinen litramitta onkin pienentynyt edeltävään malliin verrattuna 28 litraa.
Neljä aikuista mahtuu kyytiin varsin hyvin, mutta matkatavaroita ei kestä olla paljoa mukana. Etuistuimella tilaa on luonnollisesti riittävästi, eikä takaistuimellakaan ole oikeastaan tiukkaa. Metsästäjiä ajatellen tavaratilaan mahtuu neljä asepussia, jos tussareissa ei ole kiikareita. Tavaratila on siis perusmuodossa varsin minimaalinen.
Etuistuimille ja niiltä pois pääsee vaivatta, eikä miedosti muotoiltu istuin hankaloita liikkumista. 3-ovisuuden – jos takaluukku lasketaan oveksi – vuoksi takaistuimelle meno edellyttää hieman normaalia enemmän koukistelua, mutta taakse pääsee kuitenkin ilman balettitanssijan notkeutta.
Kahden – ja jopa kolmen – matkustajan tavaroille saa jo tuntuvasti enemmän tilaa, kun takaistuimen selkänojan tai -nojat kaataa vaakatasoon. Koeajon aikana Jimny olikin lähes koko ajan 3-paikkaisena, eli toinen takaselkänoja oli tavarankuljetusasennossa.
Laajennetun tavaratilan pohja eli selkänojien taustat ovat kovaa muovia. Muovipinta on helppo pitää puhtaana, mutta miinuspuolena on se, että tavarat luistelevat varsin herkästi pitkin tavaratilan pohjaa.
Maantiellä toivomista
Lyhyt akseliväli, kapeus ja korkeahko maavara eivät aseta kovin suuria odotuksia ajettavuudelle maantiellä. Jimnyllä pärjää kuitenkin varsin hyvin jopa moottoritieajossa. Puuskainen sivutuuli toki muuttaa hieman kulkusuuntaa – sivuttaisliike tuntuu ehkä juuri auton korkeuden ja lyhyyden takia korostetun suurelta.
Auto vaeltelee hieman myös pitkittäisurissa. Tai oikeastaan Jimnyn kulkusuunta ei suuremmin muutu, mutta korin sivuttaiskallistelun vuoksi tulee sellainen tunne. Kaistojen välissä olevan loskavallin ylittäminen sitä vastoin heilauttaa kevyttä pienokaista maantienopeuksissa jo reilummin silloin, kun ajetaan takavedolla. Pöperökelissä onkin suositeltavaa käyttää nelivetoa, sillä silloin kulkusuunta pysyy paremmin haluttuna, vaikka loskakerros hieman keventääkin pienokaisen renkaiden pitoa.
Jimny tarjoaa vastinetta rahalle myös varusteissa. Kaistavahti ja törmäyksenestoavustin kuuluvat vakiovarustukseen.
Laajennetun tavaratilan kovamuovinen pohja on varsin liukas, mutta se on helppo pitää puhtaana.
Perusmuodossa tavaratila on vaatimattoman kokoinen. Takaistuimien selkänojien kallistussäätö mahdollistaa kontin pienen muokkaamisen.
Suzuki Jimny ei ole kuitenkaan parhaimmillaan maantiennielijänä, sillä jo nopeudessa 100 km/h moottorin ääni kuuluu varsin voimakkaana ohjaamoon, eikä ajoviiman suhinakaan ole mitään vaimeaa suhahtelua. Rengasmelu nastattomilla renkailla ei ole häiritsevää.
Moottorin äänien vaimentamiseksi 5-portaiseen vaihteistoon olisi voinut lisätä yhden vaihteen tai sitten pidentää välityksiä. Toisaalta moottorin voima riittää nykyisillä välityksillä paremmin, ja Jimny kiihtyy riittävän ripeästi. Matka-ajo ei myöskään liene tämän sympaattisesti ”äijämaasturin” pääasiallinen käyttötarkoitus.
Ohjaus on oikeastaan kutakuinkin sellainen, mitä osaa odottaakin: ohjaustunto ei ole paras mahdollinen. Hieman tunnottomasta keskialueesta huolimatta Suzuki Jimny seuraa ohjausliikkeet rauhallisen loogisesti. Ohjauksessa on kuitenkin nopeutta ja tarkkuutta ihan riittävästi, eikä ohjausliikkeiden seuraamiseen edes kaipaa enempää terävyyttä.
Eritoten talviliukkailla herää helposti halu kytkeä luistonesto pois päältä. Luistonesto kytkeytyy automaattisesti päälle nopeuden noustessa yli 30 km/h:n – se on juuri sopiva nopeus, sillä kun lähdetään liikkeelle räväkästi, niin varsin nopeasti alkava perän luisto katkeaa juuri sopivasti siinä vaiheessa, kun lyhyen akselivälin takia pyörähdys ”lähestyy” ja kuljettaja on aloittamassa vastaohjauksen.
Mutkateillä ja taajamassa pienokainen on jo enemmän kotonaan kuin moottoritieajossa. Sillä on helppo pyörähdellä ahtaammissakin paikoissa, näkyvyys on hyvä, ja moottorissa on riittävästi voimaa.
Metsässä kotonaan
Suzuki Jimnystä tulee hieman minimalisoitu vaikutelma, mutta maasto-ominaisuuksien osalta miniatyyrimäisyyden voi tyystin unohtaa. Poikittaisten lukkojen puutteesta huolimatta pienokainen on melkoinen peto menemään maastossa. Näppärä koko ja korin muu mitoitus helpottavat olennaisesti maastoajoa. Kapeuden ansiosta Jimnyllä pääsee pujottelemaan varsin kapoisistakin paikoista, ja keveys taas helpottaa menoa pehmeämmissä kohdissa.
Edellismalliin verrattuna ilmoitettu lähestymiskulma on säilynyt ennallaan (37°), mutta jättökulma on kasvanut kolme asteetta (nyt 49°). Ilmoitettu ylityskulma sitä vastoin on pienentynyt kolmella asteella 28 asteeseen, vaikka maavara on kasvanut 190:stä 210 millimetriin.
Voimansiirron mekaanisten poikittaislukkojen puutteesta huolimatta Jimny möyrii vaikeammassakin maastossa mallikelpoisesti. Poikittainen lukitusvaikutus on hoidettu käyttämällä jarruja sutimisen hillitsemiseen.
Jarruihin perustuvalla järjestelmällä varustetulla autolla pitää ajaa maastossa hieman eri tavalla kuin autolla, missä on mekaaniset lukot. Järjestelmästä saa parhaan hyödyn irti silloin, kun vedon pitää mahdollisimman tasaisena eikä kaasupolkimella pumppaa. Oikein vaikeassa maastossa järjestelmän soisi aloittavan toimintansa hivenen aikaisemmin, kuin mitä se nyt tekee. Pehmeää ylämäkeä kavuttaessa pyörät ehtivät kuopaista ajoalustan pintaa hieman turhan paljon, jos ristiriipunta on uhkaamassa.
Sen verran hyvin sähköinen järjestelmä kuitenkin toimii, että maastomöyrimisessä renkaiden pito tuntuu olevan määräävässä asemassa etenemiskyvyn suhteen. Normaali katurengas, myös karkeampikuvioinen talvirengas, menee varsin helposti tukkoon. Tukkeutuneella kuviolla pito ei riitä etenemiseen, vaikka kaikki pyörät pyörisivät tasatahtiinkin.↔
Oskari Pentti, kuvat Toni Lindström
Suzuki Jimny 1.5 VVT 4WD GLX+LED 5MT
Moottori
R4, 1462 cm3, 75 kW (102 hv)/6000 r/min, 130 Nm/4000 r/min
Huippunopeus
145 km/h
Kulutus
7,9 l/100 km, bensiini
CO2-päästöt
179 g/km
Voimansiirto
M5, taka-/neliveto
Mitat
p. 3450/3645*, l. 1645, k. 1720 mm, akseliväli 2250 mm, maavara 210 mm, omamassa
1165 kg, kantavuus 345 kg, vetomassa 1300/350 kg, tavaratila 85 l, tankki 40 l
Hinta
27 990 euroa, koeajoauto 28 260 euroa (2019)
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Koeajossa Peugeot 508 SW PSE Hybrid4 360 EAT8: Uudella ilmeellä
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa Peugeot 508 SW PSE Hybrid4 360 EAT8: Uudella ilmeellä
Koeajossa BYD Tang Black Edition: Tasokasta tilaa
Koeajossa Range Rover Sport P440e Plug-In Hybrid Dynamic HSE: Arvokas tyylitaituri
Koeajossa MG5 LR Luxury: Harvinaisuus
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
PMC:ltä uusi Prophecy-kaiutinsarja
Linnin kurkivarsi
Äänensieppaaja
Tivoli Audio Model Two Digital
47-neliöinen kaksio sai New Yorkin ilmettä ja sisustustakan
Saksalaista käsityötä
Putkilaitteita vuonomieheltä
Poika-Trafomatic
Audiolabilta esi- ja päätevahvistin
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Koeajossa Peugeot 508 SW PSE Hybrid4 360 EAT8: Uudella ilmeellä
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Nissanille uusi maahantuoja Suomessa
LUETUIMMAT
Tällainen on uusi Toyota Urban Cruiser – Suomeen ensi syksynä
Sähköautojen myynti yhä jumissa – Toyota jyrää tilastojen kärjessä
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Toisen sukupolven Audi Q5 Sportback: Suomen maahantuontiohjelmaan kuuluvat vain ladattavat hybridiversiot
Suomen ajokorttilainsäädäntöön vaaditaan sähköautomuutosta
Koeajossa MG5 LR Luxury: Harvinaisuus
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PUHELINLIITTYMÄ.COM
Kilpailuta puhelinliittymäsi ja tankkaa auto säästöillä
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI