Missä kaikkialla autonomisilla autoilla saa maailmassa tätä nykyä ajaa? Yhdysvaltain osavaltioista Kaliforniassa, Floridassa, Texasissa, Nevadassa sekä Washingtonissa saa testata autonomisia autoja erityisehdoin. Washingtonin osavaltiossa ollaan asiassa pisimmällä: siellä on 7. kesäkuuta 2017 lähtien saanut testata julkisilla teillä autonomisia autoja, joissa ei ole mukana ihmsiä. Ensimmäisen testauslisenssin hankki vuonna 2012 Google. Saksassa esimerkiksi Audi testaa autonomista kalustoa A9-moottoritiellä Saksassa.
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Euro NCAP testasi ensimmäistä kertaa automaattisesti ajavia autoja. Selvitettiin, mitkä asiat ovat mahdollisia, miten pitkällä eri valmistajat tällä hetkellä ovat ja millainen on tilanne liittyen ajoturvallisuuteen, moraaliin ja vastuuseen. Auto Bild antaa vastauksia päivänpolttaviin kysymyksiin aiheesta autonominen ajaminen!
Tuoreen kyselyn perusteella yli 70 prosenttia saksalaisista autoilijoista uskoo voivansa jo tänä päivänä voivansa hankkia autonomisesti ajavan auton.
Usko ei kuitenkaan ole tiedon väärti. Euro NCAP:n suorittamassa autonomisten autojen ensitestissä havaittiin, miten suuri tällainen ajatteluvirhe onkaan. Eurooppalaisessa uusien autojen arvosteluohjelmassa asetettiin automatisoitu ajaminen ensimmäistä kertaa suurennuslasin alle.
Testiin osallistui 10 automallia avustimineen: Audi A6 (Adaptive Cruise Assist), BMW 5 (Active Driving Assistant Plus), DS7 Crossback (Connected Pilot), Ford Focus (Co-Pilot 360), Hyundai Nexo (Smart Cruise Control ja aktiivinen kaistallapitoavustin), Mercedes-Benz C-sarja (Distronic Plus ja Active Steering Assist), Nissan Leaf (Pro Pilot), Tesla Model S (Autopilot), Toyota Corolla (Safety Sense) sekä Volvo V60 (Pilot Assist).
Audi testaa autonomista ajamista Saksan A9-moottoritiellä.
Loppupäätelmänä yksikään tällä hetkellä markkinoilla oleva automalli ei tarjoa täydellistä automatiikkaa tai autonomista ajamista. Kuljettaja tarvitsee edelleen täydellisen keskittymisen ja vastuun, joten unelma rentoutumisesta ohjauspyörän takana on toistaiseksi silkka unelma.
Euro NCAP viittaa myös testattuihin järjestelmiin kuljettajan avustusteknologiana, eivätkä ne ole itsenäisiä eivätkä ne myöskään mahdollista autonomista ajamista. Useimmat niistä voidaan aktivoida kuljettajan napin painalluksella, mikäli ulkoiset olosuhteet ovat sopivat.
Testattuihin lukeutuivat mukautuvat vakionopeussäätimet (Adaptive Cruise Control), joiden on myös varmistettava turvallinen etäisyys eteenpäin kulkevaan ajoneuvoon, sekä kaistallapitoavustimet, jotka estävät vaeltelun kaistalla tai jopa kaistalta poistumisen. Euro NCAP:n mukaan kaikille järjestelmille on tärkeää hyvä tasapaino tuen ja kuljettajan oman vastuun kesken.
Vakavia vikoja ohituksissa ja ohituksista palattaessa
Vaativimpia olivat kaksi tilannetta, jotka autoilijat tuntevat muualtakin kuin moottoriteiltä: ensinnäkin oman auton leikkaaminen edessä ajavan auton eteen ohituksen jälkeen sekä toisekseen edellä ajavan auton suorittama odottamaton väistö, jos esimerkiksi edessä kaistalla onkin yhtäkkiä pysähtyneenä ajoneuvo.
Visionäärit, kuten Rinspeedin Frank Rinderknecht (Sveitsi) näkevät tulevaisuuden autot liikkuvina olohuoneina.
Lopputuloksena kaikki testatut järjestelmät kykenivät avustamaan mainituissa tilanteissa vain alkeellisesti. Törmäykset voidaan väistää, jos mahdollista, ainoastaan tarkan kuljettajan avulla.
Lisäksi tosiasiana DS:n ja BMW:n mukautuva vakionopeussäädin tarjosi vähiten avustusta ja kuljettajan osuus valvonnassa oli suurin. Audi, Ford, Hyundai, Mercedes, Toyota, Nissan ja Volvo tarjosivat tasapainon kuljettajan ja järjestelmäassistentin kesken. Teslan S-malli tuuditti suurimman osan matkustajistaan turvallisuuteen, jopa kaistallapysymistestissä neulansilmämutkassa - petolliselle turvallisuudelle..
Moniko uusista autoista voisi vuonna 2030 kulkea autonomisesti?
Ainakin mitä tulee suuriin autonvalmistajiin, kuten Fordiin, Volkswageniin sekä Mercedes-Benziin, viimeistään vuoteen 2030 mennessä osa niiden uusista malleista tulee kulkemaan autonomisesti. Silloin kuljettajasta tulee matkustaja. Mutta siihen on vielä aikaa, ja autonvalmistajilla on, kuten poliitikoilla, vielä paljon työsarkaa edessään.
Jotkut automallit kykenevät jo ajamaan osin itsenäisesti ja monet ovat verkottuneita. Sähköautojen edelläkävijä Tesla, kuten myös Mercedes-Benz, Audi, BMW, Volvo, Lexus, Cadillac sekä teknologiakonsernit Apple ja Googlen tytäryhtiö Waymo työskentelevät parhaillaan korkeapaineella kehittääkseen täysin autonomisia autoja.
Itsestään kulkevalla Mercedes-Benz 500 SEL:llä, joka tunsi lyhenteen VaMP, ajettiin jo vuonna 1994 testejä Saksassa moottoriteillä. VaMP on Münchenin Bundeswehr-yliopiston kehittämä Mercedes-Benz 500 SEL (vastaavanlainen kuin kuvassa), jolla ajettiin toista tuhatta kilometriä ilman onnettomuuksia ja täysin itsenäisesti 158 kilometrin matka.
Autonomisen ajamisen viisi vaihetta:
* Taso 0 Kuljettaja suorittaa kaikki toiminnot itse. Hän ajaa, ohjaa, jarruttaa, painaa kaasua ja tarkkailee ympäristön tapahtumia. Auto ei puutu peliin, eikä sillä ole sellaiseen teknisiä edellytyksiä.
* Taso 1 Kuljettaja tukevat määrätyt avustinjärjestelmät, kuten kuolleen kulman varoitusjärjestelmä, kaistavahti tai mäkilähtöavustin.
* Taso 2 Tällä tasolla auto hoitaa erinäisiä tehtäviä kuljettajan puolesta. Useimmat autonvalmistajat ovat tällä hetkellä tällä tasolla. Pysäköintiavustin tai kaistallapitoavustin lukeutuvat yhteisiin järjestelmiin. Ruuhka-assistentti voi ilman kuljettajan puuttumista kiihdyttää tai jarruttaa ruuhkassa tai seurata edessä kiihdyttävää autoa.
* Taso 3 Tätä tasoa kutsutaan huomattavan automatisoiduksi ajamiseksi. Auto pystyy käyttämään omatoimisesti esimerkiksi vilkkuja, vaihtamaan kaistaa tai sovittamaan ajonopeuden muun liikenteen mukaiseksi. Kuljettaja pystyy silti aina ohittamaan autopilotin ja ottamaan auton ohjaamisen omaan hallintaansa.
* Taso 4 Tämä taso määritellään täysautomaattiseksi. Auto hoitaa kaikki ajamiseen liittyvät toiminnot ja antaa ne kuljettajan haltuun yksinomaan sellaisessa tilanteessa, missä järjestelmä ei kykene hallitsemaan tilannetta.
* Taso 5 Tällä tasolla kuljettajasta tulee periaatteessa matkustaja. Auto ja järjestelmä tarvitsevat vain maalipisteen määrittämisen sekä luvan lähteä liikkeelle.
Millaisia ovat tämän hetkiset tekniset rajoitteet?
Jo vuonna 2030 oletetaan ihmisten voivan hypätä autoon, määrittävän autolle määränpään ja antavan auton ajaa autonomisesti perille. Näin siis ainakin autoteollisuuden suunnitelmissa, mutta missä autonomisen ajamisen teknologia on tällä hetkellä?
Otetaan esimerkkinä uuden Mercedes-Benzin S-sarjan facelift-malli. Distronic-vakionopeussäätimen suurimman nopeuden raja on kohotettu E-sarjan tasolle 210 km/h (aiemmin 200 km/h) ja S-sarjalainen pysyy sekä kaistallaan että säilyttää etäisyyden edellä ajavaan. Auton saamiseksi omatoimisesti siirtymään kaistalta riittää vilkun käyttö. Teknologia ei toistaiseksi mahdollista näkemistä riittävän etäälle ja jarruttamista yhtä pehmeästi kuin ihminen tekisi.
Täysautomatisoidussa ajamisessa (Taso 4) kuljettajan ei tarvitse valvoa tilannettta tai puuttua ajamiseen, vaan auto selvittää määrätyt tilanteet itsenäisesti.
Entä eettiset kysymykset? Oikeusturva? Vastuu?
Eettiset kysymykset, kuten se, päättääkö autonomisesti ajava auto väistämättömässä onnettomuusilanteessa esimerkiksi sen, ajaako se lasten päälle tai vaarantaako se autossa istujien turvallisuuden, ovat aivan yhtä epäselviä kuin vastuukysymykset. Tässä kohdin on politiikan keinoin luotava oikeudellisesti turvallinen viitekehys.
Saksan katsastuskonttori TÜV Süd haluaa kuitenkin ainakin varmistaa, että autonomiset autot täyttävät määrätyt turvallisuusnormit. Yhdessä Saksan DFKI-tutkimuskeskuksen kanssa se tutkii järjestelmien käyttäytymistä tekoälyn avulla, jotta TÜV-algoritmien perusta saataisiin luoduksi. Toisin sanoen autonomisten autojen pitäisi läpäistä jonkinlainen "ajokortti" -koe ja esimerkiksi käytännön kokeessa tyyppihyväksynnän yhteydessä todistettava, että ne pystyvät tekemään oikeita päätöksiä.
Miten pitkällä testit ovat Yhdysvalloissa?
Yhdysvaltain osavaltioissa, kuten Kaliforniassa, Nevadassa, Texasissa, Floridassa ja Washingtonissa testataan parhaillaan autonomisesti ajavia autoja. Googlen tytäryhtiön Waymon tai Uberin autonomisia autoja näkee jo useissa USA:n länsirannikon kaupungeissa.
Kaikkiaan 31:llä yhtiöllä (tilanne kesäkuussa 2017) oli autonomisesti ajavia autoja testeissä Kalifornian teillä, ja Washingtonin osavaltioissa yhtiöitä oli tuolloin jo enemmän kuin 20.
Niihin lukeutuvat esimerkiksi VW, Mercedes-Benz, Tesla, Apple, Nissan, Bosch, Faraday Future, mikropiirivalmistaja NVIDIA, Ford sekä GM.
Mercedes-Benz F015 -tutkielma on täysin autonominen auto, joka on suunnattu liikkuvaksi olohuoneeksi. Vuonna 2018 sen kaltaisia kokonaan itsenäisesti ajavia autoja ei toistaiseksi ole saatavilla.
Washingtonin osavaltio kulkee etunenässä muiden edellä. Se on sallinut jo 7. kesäkuuta 2017 lukien autonomisesti ajavien autojen testauksen julkisilla teillä, ilman autossa olevia ihmisiä. Tässä tapauksessa tekniikan on oltava hienostunutta, koska auton täytyy pystyä pysähtymään turvallisesti silloinkin, kun elektroniikka olisi täysin vikaantunut.
Yhdysvaltain liikenneministeriö (NHTSA) suunnittelee yhtenäisiä sääntöjä autonomisesta ajamisesta eri puolilla Yhdysvaltoja. Helmikuusta 2016 alkaen Yhdysvalloissa viranomainen tunnustaa tietokoneen periaatteessa auton kuljettajana.
Samanaikaisesti viranomainen rajoitti sitä, että nykyiset säännöt tietyissä kohdin vaativat selkeästi ihmisen auton kuljettajana sekä vastaavat ohjausmekanismit, kuten polkimet.
Kuinka pitkällä Saksassa ollaan autonomisessa ajamisessa?
Saksassakin autonomista autoilua testataan ahkerasti. Esimerkiksi Audi testaa tekniikkaansa eräällä A9-moottoritien osuudella ja pystyy todennäköisesti vielä kuluvan vuoden aikana tuomaan pitkälle automatisoidun ajamisen tiestölle. Reittiliikenteen laajentamisen on jo vahvistanut liittovaltion liikenneministeri Dobrindt (CSU).
Ala-Saksin osavaltio haluaa rakentaa moottoriteiden A2:n, A7:n ja A39:n testirenkaan Hannoverin, Braunschweigin ja Salzgitterin välillä testatakseen autonomisten autojen monimutkaista teknologiaa. Reittiä hoitavat Aerospace Centre (DLR), Volkswagen sekä autojen toimittaja Continental.
Myös Ingolstadtissa ja Wolfsburgin alueella on suunnitteilla ehkä vielä kuluvan vuoden aikana uusi testirata autonomisille autolle.
Juha Peltonen
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Nissanille uusi maahantuoja Suomessa
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa BYD Tang Black Edition: Tasokasta tilaa
Koeajossa Range Rover Sport P440e Plug-In Hybrid Dynamic HSE: Arvokas tyylitaituri
Koeajossa MG5 LR Luxury: Harvinaisuus
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Kun kotina on iso koulutalo, kaikkien harrastuksille riittää huoneita
Linnin kurkivarsi
47-neliöinen kaksio sai New Yorkin ilmettä ja sisustustakan
Saksalaista käsityötä
PMC:ltä uusi Prophecy-kaiutinsarja
Nelisolutorvi 12-tuuman bassoäänisellä
Bose hotkaisi McIntosh Groupin
Äänensieppaaja
Tivoli Audio Model Two Digital
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Nissanille uusi maahantuoja Suomessa
LUETUIMMAT
Tällainen on uusi Toyota Urban Cruiser – Suomeen ensi syksynä
Sähköautojen myynti yhä jumissa – Toyota jyrää tilastojen kärjessä
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Toisen sukupolven Audi Q5 Sportback: Suomen maahantuontiohjelmaan kuuluvat vain ladattavat hybridiversiot
Suomen ajokorttilainsäädäntöön vaaditaan sähköautomuutosta
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PUHELINLIITTYMÄ.COM
Kilpailuta puhelinliittymäsi ja tankkaa auto säästöillä
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI